Dražen Matišić, izaslanik u Domu naroda PFBiH

Kroz zajedništvo se boriti za bolji položaj i opstanak Hrvata

Kroz zajedništvo se boriti za bolji položaj i opstanak Hrvata
31.08.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

S Draženom Matišićem, predsjednikom OO HDZ-a BiH Uskoplje i kandidatom za načelnika općine Gornji Vakuf - Uskoplje uime Hrvatske koalicije (HDZ BiH, HDZ 1990., HSS Stjepan Radić), razgovarali smo o stanju u ovoj općini, planovima, projektima... Matišić je rođen u Travniku. Osnovnu školu i Gimnaziju završio u Uskoplju, a zvanje dip. ing. elektrotehnike stekao na Fakultetu elektrotehnike u Splitu. Radio je u Ministarstvu prometa i veza BiH. Od 2O10. zastupnik je u Saboru SBŽ-a, a trenutačno je izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Kandidat ste za načelnika općine Gornji Vakuf - Uskoplje na predstojećim lokalnim izborima. Koji su bili razlozi da prihvatite kandidaturu, jer obnašate dužnost izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH?

- Činjenica da sam izaslanik nije igrala nikakvu ulogu pri donošenju odluke o prihvaćanju kandidature za načelnika. Nakon što me OO HDZ-a BiH Uskoplje jednoglasno predložio, bez razmišljanja sam prihvatio kandidaturu. Ne želeći se skrivati te svjestan svoje odgovornosti, ponajprije prema hrvatskom narodu, ali i prema svim žiteljima općine Gornji Vakuf - Uskoplje, nije bilo mjesta kalkuliranju. Smatram kako je moja kandidatura pokazatelj da aktualni saziv OO HDZ-a BiH Uskoplje na čelu sa mnom kao prvim među jednakima odlučno želi nastaviti s aktivnostima koje provodimo u cilju što boljeg položaja uskopaljskih Hrvata. Naše političko djelovanje praćeno je negativnim trendovima i vremenom kada se nezahvalno i teško baviti ovim poslom, kada je puno onih koji kritiziraju, a ne čine ništa, ali pred nama je mnogo posla, prihvatili smo odgovornost i moramo hrabro nastaviti dalje.

Naknadno su vas podržale i ostale stranke s hrvatskim predznakom. Je li to znak da se hrvatska politika u Gornjem Vakufu - Uskoplju mijenja i da su se shvatile pogreške iz prošlosti?

- Bilo je krajnje vrijeme da se okupimo, zaboravimo međusobne nesuglasice, izdignemo iznad stranačkih interesa i kroz hrvatsko zajedništvo pokažemo da smo spremni ustrajati u borbi za bolji položaj Hrvata. Zajednički nastup za načelnika i za Općinsko vijeće plod je iskrenih razgovora koje smo vodili i smatram kako tu leži odgovor na vaše pitanje. Ne smijemo dopustiti da se politika vodi po kavanama, već za zajedničkim stolom uz međusobno uvažavanje jer u konačnici svima nama je cilj ostanak i opstanak Hrvata na ovim područjima. Samo zajedno možemo očuvati i osnažiti politički, kulturni i obrazovni identitet i položaj uskopaljskih Hrvata.

Kakav je trenutačni položaj Hrvata u općini Gornji Vakuf - Uskoplje, jesu li ravnopravni u odnosu na Bošnjake?

- Ako položaj Hrvata u našoj općini promatramo kroz prizmu nepovoljnog vremena u kojem živimo, ekonomske krize, nedostatka radnih mjesta, kompleksnosti političke situacije, onda možemo reći kako Hrvati Gornjeg Vakufa - Uskoplja dijele sudbinu sa stanovništvom ostatka BiH, što se, nažalost, najbolje ogleda kroz iseljavanje koje je izraženo ni manje ni više nego u ostalim krajevima BiH, ali i okruženja. Uz zaposlene u javnom sektoru, glavnina Hrvata radi u nekoliko tvrtki koje su ujedno i nositelji gospodarstva. Priznanje treba odati svim gospodarstvenicima koji, uz sve probleme s kojima se suočavaju, borbom za svako radno mjesto osiguravaju opstanak Hrvata. Iako nastojim svakodnevno biti na raspolaganju našim gospodarstvenicima, smatram kako lokalna politika mora uzeti još aktivniju ulogu i boriti se da stvori ambijent za otvaranje novih radnih mjesta i održavanje postojećih. Kad je u pitanju institucionalna zastupljenost Hrvata, u općinskoj upravi Hrvati su zastupljeni sukladno popisu stanovništva iz 1991. Slična je situacija i u ostalim javnim poduzećima kojima je Općina osnivač, uz iznimke JU Centar za obrazovanje i kulturu te JP Radovina. Najveći debalans na štetu Hrvata je u ŠGD Središnje Bosne u šumariji u Gornjem Vakufu - Uskoplju i u Rudniku ugljena Gračanica koji nisu u nadležnosti lokalne politike, ali se nećemo umoriti inzistirajući i čineći sve kako bismo tu nepravdu promijenili.

Kako ocjenjujete trenutačnu političku situaciju na području općine Gornji Vakuf - Uskoplje?

- Stabilnom. Važno je napomenuti kako nije dolazilo do zastoja u radu Općinskog vijeća. Godinama se gradi partnerski odnos i svima bi trebalo biti jasno da preglasavanje i međusobno neuvažavanje hrvatskih i bošnjačkih predstavnika vlasti vodi prema zaustavljanju pozitivnih procesa koji mogu dovesti do daljnjeg razvoja lokalne zajednice. Postoje stvari i projekti oko kojih imamo različite stavove od partnera s bošnjačke strane, ali dok god razgovaramo i tražimo kompromis na zadovoljstvo svih, ne bi trebalo doći do zastoja u funkcioniranju vlasti.

Koji su glavni problemi u općini Gornji Vakuf - Uskoplje i kako ih riješiti?

- Uvjeren sam kako će glavne smjernice programa koji ću detaljno predstaviti biračima u kampanji ublažiti i popraviti situaciju kad su u pitanju problemi kao što su nedostatak radnih mjesta i iseljavanje te kroz jedan moderniji, proeuropski pristup, općinu Gornji Vakuf - Uskoplje učiniti mjestom pogodnim za nove investicije. Mislim na reformu općinskih službi, funkcionalniji pristup privlačenja investitora, realizaciju programa za podršku razvoja, uvezivanja gospodarskih subjekata, poljoprivrednih proizvođača kroz poslovne inkubatore i klastere. Trebamo proizvođačima pomoći da osiguraju plasman svojih proizvoda na tržište, što bi trebalo rezultirati zadržavanjem postojećih, ali i otvaranjem novih radnih mjesta. Osnivanje odsjeka u kojem će stručne osobe raditi na izradi projekata i privlačenju sredstava iz pretpristupnih fondova EU kroz razne projekte, kao što je prekogranična suradnja, jedna je od mjera koju planiramo provesti. Bio bih nekorektan kada bih rekao da općinska administracija na čelu s aktualnim načelnikom nije poduzela ništa da se novim investicijama dođe do radnih mjesta. Izrada i usvajanje strategije razvoja općine i izgradnja industrijske zone su dobra podloga i preduvjet za privlačenje investitora, ali bez dodatnog napora za stvaranje konkurentnog i privlačnog poslovnog okruženja kroz pojednostavljenje procedura, jaču promotivnu i informativnu kampanju i dodatno osposobljavanje kadrova teško će se postići željeni učinak. Smatram kako postoje nedostaci u unutarnjoj organizaciji i da ćemo reformama postići učinkovitiju administraciju. Vrijeme je da odvojimo radnike od neradnika.

Što je s infrastrukturnim projektima?

- Primarni cilj je finalizirati realizaciju uređenja gradskih ulica. Riječ o projektu od oko 6,800.000 KM, kojim će biti obuhvaćena rekonstrukcija vodovodne i kanalizacijske mreže, javne rasvjete i prometne infrastrukture, uz uređenje prigradskih ulica. Za to će biti potrebna određena kreditna sredstva jer se ne mogu osigurati kroz proračun. Krajnje je vrijeme da se iznađe način i model rješavanja problema vodoopskrbe gradskog područja kroz realizaciju projekta vodovoda Lanište.

HDZ BiH protivi se projektu izgradnje regionalnog sanitarnog deponija na lokaciji rudnika Gračanica. Što je rješenje?

- Postojeći gradski deponij je potencijalna ekološka bomba i taj problem je potrebno što prije riješiti. Predloženu lokaciju za regionalnu deponiju na području lokacije Gračanica smatramo neprihvatljivom, a konkretne primjedbe smo jasno iznijeli na javnoj raspravi o studiji utjecaja na okoliš. Ne bježimo od činjenice da je HDZ BiH kao i sve ostale političke stranke u Općinskom vijeću na početku podržavao izgradnju regionalnog sanitarnog deponija, sve u cilju da se problematika odlaganja otpada riješi na najbolji način. Nakon što smo sagledali sve činjenice, poslušali mišljenje struke o nepovoljnosti predložene lokacije, uvažili protivljenje i peticiju velikog broja ljudi koji žive na tom području, nismo dvojili kako trebamo napraviti sve da se zaustavi izgradnja na predloženoj lokaciji. Rješenje i konkretne prijedloge nudili smo na tematskoj sjednici Općinskog vijeća i ne mislimo odustati. Smatramo kako otpad privremeno treba odvoziti na deponij Mošćanica u Zenici, što smo potkrijepili konkretnim prijedlogom, prema kojem, uz sufinanciranje iz proračuna, ne bi došlo do velikog povećanja cijena odvoza otpada. Sve aktivnosti glede izgradnje regionalnog sanitarnog deponija u Gračanici potrebno je zaustaviti i što prije krenuti u ponavljanje procedure o izboru najpovoljnije lokacije.•     

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.