KORONAVIRUS

Krizni stožer ZDŽ: Epidemiološka situacija nepovoljna, blagi pad broja oboljelih

Krizni stožer ZDŽ: Epidemiološka situacija nepovoljna, blagi pad broja oboljelih
19.02.2021.
u 18:34
Pogledaj originalni članak

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog stožera Zeničko-dobojske županije Adnan Jupić izjavio je da je epidemiološka situacija u toj županiji i dalje nepovoljna, ali se posljednjih tjedana bilježi blagi pad broja oboljelih i hospitaliziranih pacijenata. 

U prethodnih sedam dana u toj županiji su registrirana 143 nova slučaja virusa Covid-19. Dosad je registrirano ukupno 6.939 slučajeva, od kojih je aktivnih 195, oporavilo se 6.229 osoba. Od posljedica virusa Covid-19 preminulo je 510 osoba. To je, imajući u vidu da ZDŽ ima 380.000 stanovnika, 134 osobe na 100.000 stanovnika.

- Ukupna smrtnost je manja nego u naprednim državama i okruženju. Bolja je nego u Srbiji, a na razini Hrvatske. To pokazuje da se, s ograničenim kapacitetima u ZDŽ, ipak nosimo s pandemijom - rekao je dr. Jupić, nakon sjednice Kriznog stožera.

Izrazio je nadu da će se epidemiološka situacija bitno popraviti cjepljenjem stanovništva, za koju je zdravstveni sustav te županije odavno spreman.

Komentirajući informacije da su u toj županiji registrirana dva slučaja britanskog soja koronavirusa, Jupić je rekao da su 'navodni slučajevi potvrđeni na Veterinarskom institutu u Sarajevu gdje ZDŽ ne šalje uzorke za testiranje, te pretpostavlja da su ovi uzorci do Veterinarskog fakulteta došli putem privatnih ustanova. Dosadašnja saznanja o novim sojevima tog virusa ne ukazuju na to da bi bilo potrebno mijenjati epidemiološke mjere'.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.