Mladen Ivanić

Kriza zbog izbornog zakona mogla bi imati duboke posljedice

Kriza zbog izbornog zakona mogla bi imati duboke posljedice
31.01.2018.
u 15:32
Pogledaj originalni članak

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić prije odlaska u Bruxselles izjavio je da očekuje ozbiljno upozorenje da bi kriza koja se nazire zbog Izbornog zakona BiH imala duboke i dugoročne posljedice, posebno prema europskom putu, te da bi značajno unazadila BiH.

"Kao članice Europske narodne stranke i SDA i HDZ BiH i PDP u tome imaju svoju odgovornost", rekao je Ivanić.  

Navodeći da će članovi Predsjedništva BiH na sastanku s predsjednikom EPP Josephom Daulom razgovarati o izbornom zakonodavstvu BiH, Ivanić je za portal "Vijesti" napomenuo da je to čovjek koji ima svakodnevnu komunikaciju s najmoćnijim premijerima i predsjednicima u Europi i koji je pokazao iznenađujuće veliki interes za BiH. 

Ivanić pretpostavlja da je jedina moguća tema razgovora stanje u kojem se BiH u odnosu sa EU, zahtjevi, lobiranja, želja da se dobije status kandidata i poziv Junckeru da dođe u Sarajevo i da se na licu mjesta uvjeri u to što se stvarno događa. 

On je napomenuo da članovi Predsjedništva kod Daula idu kao lideri ili članovi najvažnijih stranaka koje čine većinu u Vijeću ministra. 

"Dakle, ne kao Predsjedništvo, više idemo kao političke osobe. U takvim uvjetima nije realno očekivati zajednički pogled, jer su razlike, posebno u vezi s Izbornim zakonom BiH, ogromne kada su u pitanju odnosi između SDA i HDZ-a BiH", istaknuo je Ivanić. 

On je napemenuo da je odgovornost za rješavanje te glavne teme koja će biti prisutna u ovim razgovorima, na SDA-u i HDZ-u BiH. 

"Drugi mogu biti konstruktivni, mogu pomoći i nuditi neku vrstu medijacije, ali suština rješenja mora biti u odnosu SAD i HDZ BiH, jer su to dvije stranke koje imaju najveću odgovornosti da taj problem riješe", zaključio je Ivanić, prenosi Srna. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.