Mijo Krešić

Bez dodatnih 350 milijuna KM, sve što smo planirali za modernizaciju ostat će mrtvo slovo na papiru

Bez dodatnih 350 milijuna KM, sve što smo planirali za modernizaciju ostat će mrtvo slovo na papiru
11.06.2020.
u 19:43
- Sredstva su nam ograničena, planirani proračun je oko 300 milijuna KM. Bez dodatnih 350 milijuna KM, sve što smo planirali za modernizaciju ostat će mrtvo slovo na papiru - kazao je Krešić.
Pogledaj originalni članak

Kapaciteti Oružanih snaga BiH jako su niski i ograničeni. Oprema stara i nije u pogonu. Bosna i Hercegovina ove godine na raspolaganju ima dva helikoptera za gašenje požara, ali jedno uže. Dakle, u punom pogonu jednu letjelicu, rekao je za Avaz zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić. 

Naveo je kako su ostali helikopteri prizemljeni dijelom jer nema novca za njihov popravak, a dijelom zbog politike.  

- Onemogućeni smo i suočit ćemo se ovog ljeta, koje će, prema najavama, biti toplo, s izazovima, nećemo moći odgovoriti zahtjevima civilnih struktura. Samo jedan helikopter kapaciteta 455 litara može biti uključen - rekao je Krešić.  

Helikopterima većeg kapaciteta su istekli sati letenja i prije remonta ne smiju biti podignuti u zrak. Novca nema, a i procedure za servisiranje su duge.

U proceduri je nabavka četiri nova helikoptera. No, u BiH neće stići prije iduće godine.  

S obzirom na to da oko 10 posto sredstava, od 36 milijuna maraka, koliko iznose letjelice, treba osigurati BiH, ostaje neizvjesno hoće li ikada i stići do naše zemlje. Riječ je o američkim helikopterima koji se nabavljaju uz podršku vojske SAD.

- Sredstva su nam ograničena, planirani proračun je oko 300 milijuna KM. Bez dodatnih 350 milijuna KM, sve što smo planirali za modernizaciju ostat će mrtvo slovo na papiru - kazao je Krešić.

Krešić ističe da je pred Ministarstvom i druga faza realizacije obaveza iz Pregleda odbrane, što je u suštini plan rada do kraja ove godine. I ovdje je presudna politička odluka, naročito kada je riječ o smanjenju broj pripadnika Oružanih snaga s 10.000 na 9.200.  

- U odluci Predsjedništva BiH jasno je definirano da je dan aktivacije MAP-a i početak smanjenja broja vojnika. Znamo kako tu imamo različita viđenja je li aktiviran ili nije, mi ćemo morati donijeti tu odluku i ne vezati je za MAP - kaže Krešić.

Istakao je da se i kod knjiženja perspektivne vojne imovine politički razišlo na relaciji predstavnika naroda.

- To nije trebao biti uvjet našeg pristupanja NATO-u zato što je sva imovina u BiH. Strašno je što je implementacija presuda Ustavnog suda BiH prepuštena političkoj ili dobroj volji nekoga - istaknuo je.  

Prije dva dana u ''Službenom listu'' objavljen je izmijenjeni Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim su profesionalnim vojnim osobama povećane plaće u rasponu od 7 do 10 posto. Krešić kaže kako je novac osiguran te se nada boljim danima za bh. vojsku.  

U ponedjeljak se zatvara natječaj za prijem novih vojnika. Krešić je pozvao mlade da se prijave i grade karijeru u OSBiH. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.