Udruga za zaštitu jamaca

Kredite ne može vraćati gotovo trećina građana u BiH 40

Kredite ne može vraćati gotovo trećina građana u BiH 40
05.12.2015.
u 07:00
Veliki broj građana podiže kredit na kredit kako bi vratio postojeći, a banke im to omogućuju.
Pogledaj originalni članak

"U BiH više od 25 posto ljudi ne može vraćati kredit ili su u problemima zbog kredita. Oko 40 posto plasiranih kredita su tzv. bolesni krediti koji su davani klijentima koji nisu adekvatno kreditno sposobni redovito ih vraćati.

Ne mogu se dogovoriti

Ovo su naša saznanja i na osnovi poziva dužnika i traženja pomoći onih koji su u problemima zbog otplate kredita", rekao je za Večernji list BiH predsjednik Udruge za zaštitu jamaca BiH Joco Cvjetković. S predstavnicima Udruge za zaštitu jamaca BiH razgovarali smo o problemima s kojima se susreće sve veći broj bosanskohercegovačkih građana. Prema njihovim podacima, gotovo trećina građana ima problem s vraćanjem kredita, što pokazuje u kakvoj se financijskoj situaciji nalaze. Cvjetković nam je kazao kako su problemi s kojima se susreću korisnici kredita prezaduženost, te da veliki broj građana uzima kredit na kredit kako bi vratio postojeći, a banke im to omogućuju. Posebno to rade mikrokreditne organizacije.

Problemi nastaju kao posljedica toga što su i oni nekome jamci, kašnjenja u otplati rata, a banke se ne žele dogovoriti s klijentom. "Propast nekih banaka ili kupovina jedne banke od druge, a pri tom se ni u kom slučaju ne razgovara s dužnicima koji kasne s otplatom rata, nego se odmah ugovor raskida i ide na sud, gubitak posla i sl. razlozi su svemu tome", objašnjava Cvjetković. Ističe kako se u BiH u posljednje vrijeme pojavljuju razne organizacije koje nude besplatnu financijsku pomoć prezaduženim klijentima, što upućuje na velik broj korisnika kredita koji ne mogu vraćati kredite.

"Jedini način da netko ne dođe u problem s otplatom kredita je da nikada ne podigne kredit. Kod nas su krediti jako skupi. Građani su prepušteni bankama uz blagoslov pravosuđa u BiH. Ovo govorim iz iskustva, postoje presude koje se pozivaju na zakone, a potpuno su različite", ističe Cvjetković.

Jamci i dužnici

Naglašava i kako u BiH ne postoji politička volja usvajanja zakona o osobnom bankrotu.

"Udruga radi na formi tog zakona", zaključio je Cvjetković. Inače, kada bi se Zakon o osobnom bankrotu i usvojio, on povlači za sobom izmjene još nekoliko zakona. Ovim zakonom bi i priča o jamcima konačno bila završena jer bi kredit dobivali samo dužnici koji raspolažu vlastitom imovinom kojom će i jamčiti za taj kredit.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.