Posušje

Krajnji je rok za obnovu kamenog mosta na Ričini

Krajnji je rok za obnovu kamenog mosta na Ričini
19.03.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Posuški i hercegovački krajevi još su prepuni kamenih zdanja, posebice starih kamenih kuća od tvrdog hercegovačkog kamena. Ipak, stari kameni most na posuškoj Ričini, uz nekropolu stećaka, još je na svoj način ljepotan kojemu se mnogi dive, kako domaći ljudi, tako i inozemci, koji navrate u taj kraj, piše Večernji list BiH.

No, malo-pomalo jako je oronuo stari kameni most na posuškoj Ričini, iako su ga planinari i mještani posuške Mjesne zajednice Čitluk pokušali za kratko vrijeme očistiti i zaštititi. Tek se unuci prisjećaju svojih djedova, graditelja i kamenih majstora kako su ga gradili i sami se divili njegovoj ljepoti i značenju. Nema više majstora iz starih vremena, ali ima mladih koji se školuju za kamenoklesare pa će to pokrenuti i još veći rad u tom zanatu. Valja poraditi i na zaštiti vrijednih kamenih starina, svjedoka hercegovačke i posuške prošlosti.

Most je rušen u Drugom svjetskom ratu, ali su ga majstori obnovili. - Imamo nekoliko starih kamenih mlinica i kuća, a most na Ričini je zaista ljepotan i potvrda majstorstva klesara iz naših krajeva. Projektirala ga je jedna Bosanka, a gradili su ga posuški klesari od Ričine do Vinjana. Nadamo se da će se što prije obnoviti i zaštititi, rekli su nam Posušani i Čitlučani koji se zalažu za njegovu obnovu. Naslikali su ga mnogi likovni umjetnici, pa i Branko Širić, Branko-Zaja Šušnjar i drugi. Već je i ranije poticana zaštita mosta pa se svi nadaju da će se to i uskoro realizirati jer je vrijedan zaštite i spomenik vrijednim majstorima posuškoga kraja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.