Ivan Del Vechio

Krajem godine ili početkom iduće BiH bi mogla dobiti status kandidata

Krajem godine ili početkom iduće BiH bi mogla dobiti status kandidata
16.05.2017.
u 21:33
Pogledaj originalni članak

Javna tribina pod nazivom „Bosna i Hercegovina na putu ka EU“ održana je u Tuzli u organizaciji Društveno politološkog foruma, a tribini je nazočio i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

Cilj ovog okruglog stola je, da probamo vidjeti i izanalizirati gdje je BiH na putu ka EU, gdje su zastoji i što treba raditi, što mi iz susjedstva radimo da joj pomognemo u tome  i da zajedno napravimo sve, da se krajem ove ili početkom iduće godine dobije kandidatski status, izjavio je za Fenu Del Vechio.

Mišljenja je da je potreban politički kosenzus, i da je pitanje političkih lidera i hrabrosti da se on postigne i da se shvati ozbiljno, te da se probaju riješiti pitanja koja nisu teška, a koja su dugoročno, u interesu građana ove zemlje.

Smatra da političari u BiH trebaju pristupiti tome i odvažno zakoračiti, tvrdeći da se tako svi problemi ove zemlje mogu lakše riješiti.

Upitan dokle je stigla BiH na putu ka EU odgovorio je, da je zadnje dvije godine napravljen ogroman iskorak, neuobičajen u odnosu na posljednjih osam godina, u kojima je totalno stagnirala.

-Proces je išao uspješno, sad je nastao mali zastoj koji treba riješiti, kazao je.

Mišljenja je kada bi BiH dobila kandidatski status, drugi dio procesa bi bio brži, trvdeći da je manje problema, koji se mogu riješiti kroz pregovore, nego što je imala Hrvatska.

Na pitanje što susjedna Hrvatska može pomoći na putu BiH ka EU, kazao je da javnost BiH ne zna koliko radi Hrvatska na tome.

- Naš je interes da je BiH u EU i da možemo komunicirati, surađivati, investirati itd. Mi lobiramo i lobirali smo da BiH dobije pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo EU, lobiramo da kad pošalje upitnike, što prije dođe pozitivan odgovor, kazao je Del Vechio.

Ocijenio je da ako odgovori na pitanja iz upitnika EU budu harmonizirani i budu išli u zadnjoj fazi relativno brzo, krajem godine i početkom iduće BiH može dobiti status kandidata.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.