istraživanja pokazala

Korištenje aspirina ima itekako pozitivne utjecaje na zdravlje

Foto: Profimedia
Korištenje aspirina ima itekako pozitivne utjecaje na zdravlje
05.12.2019.
u 12:29
Pogledaj originalni članak

Brojna različita istraživanja pokazala su razne dobrobiti aspirina. Najnovije istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je kako aspirin može povećati plodnost kod žena, odnosno da male doze aspirina povećavaju šanse za začeće i urednu trudnoću. Prethodna istraživanja pokazala su kako male dnevne doze aspirina čak i olakšavaju sam porođaj, piše ljepotaizdravlje.hr. 

Zdravstvene prednosti aspirina dokazale su i broje druge studije. Tako su znanstvenici uočili povezanost djelovanja aspirina i različitih oblika karcinoma. Ustanovljeno je kako aspirin usporava rast i širenje stanica raka.

Tako je uzimanje aspirina povezano sa sprječavanjem karcinoma dojke, a znanstvenici su otkrili i kako svakodnevno uzimanje niske doze aspirina kod ograničene skupine žena umanjuje rizik raka i do 30 posto.

Osim na karcinom dojke, aspirin djeluje i na gastrointestinalni karcinom i karcinom debelog crijeva, a istraživanja pokazuju kako svakodnevno uzimanje ovog lijeka može smanjiti rizik obolijevanja i za 38 posto, a svakodnevno uzimanje aspirina ima pozitivan učinak i kod ljudi s genetskim poremećajem zbog kojega su u većoj opasnosti od te vrste raka.

Učestalo uzimanje aspirina pokazalo se povezanim i s umanjenim rizikom obolijevanja od karcinoma jetre, jajnika i raka glave i vrata.

No to nije sve – studije pokazuju kako redovno uzimanje aspirina kod starijih žena umanjuje rizik od obolijevanja od raka kože, a što je razdoblje uzimanja lijeka duže, to je rizik manji.

Međutim, blagotvorno djelovanje aspirina povezano je i sa sprječavanjem moždanog udara i infarkta, a istraživanja koja su ispitivala učinke manjih doza aspirina (75 do 160 mg na dan) kod starijih žena s visokim rizikom od bolesti srca, dokazala su kako ovaj lijek pozitivno utječe i na sprječavanje pojave demencije. Prethodna istraživanja pokazala su pak kako svakodnevno uzimanje aspirina smanjuje obolijevanje od Alzheimerove bolesti za čak 55 posto.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.