analiza vode otkrila

Koncentracija bakterije E. coli kod Starog mosta 10 puta veća od dopuštene

Koncentracija bakterije E. coli kod Starog mosta 10 puta veća od dopuštene
03.08.2018.
u 21:00
Pogledaj originalni članak

Posljednje analize vode na području Hercegovine, koje je radila Agencija za vodno područje Jadranskog mora, pokazale su da je došlo do blagog poboljšanja kvalitete vode na nekim kupalištima, ali i dalje su prisutni crijevni enterokoki i E. coli, piše Večernji list BiH. Tako su rezultati analize vode na kupalištu na Mostarskom blatu pokazali da je koncentracija crijevnih enterokoka 220/100, a gornja granica je 400/100. Također, koncentracija E. coli je 400/100 ml, a dopušteno je do 1000/100.

Najgore stanje

Najgore stanje je kod Starog mosta u Mostaru gdje je koncentracija crijevnih enterokoka 1200/100, tri puta viša od dopuštene, a koncentracija E. coli je 10.000/100, odnosno deset puta viša od dopuštene. Iako je ovo kupalište najatraktivnije u Mostaru i puno je svaki dan, nalazi govore kako se kupači ne bi trebali kupati na ovoj lokaciji. Zagađenost vode je čak nadmašila stanje u Baćevićima kod Mostara, gdje su nedavno izmjerene najviše koncentracije bakterija opasnih za zdravlje čovjeka. Na ovoj lokaciji koncentracija E. coli je iznosila 2000/100, znači, čak pet puta manje nego kod Starog mosta trenutačno. Zato je koncentracija crijevnih enterokoka i dalje veća u Baćevićima nego kod Starog mosta i iznosi 1600/100. Jasno je iz podataka kako su onečišćena mjesta na kojima je veći broj izravnih kanalizacijskih ispusta, a upravo je to slučaj u Mostaru. Najviše ih je na potezu od naselja Bakijina luka pa sve do Baćevića i na tim lokacijama se kanalizacija izravno ulijeva u Neretvu. Sve to dovodi do velikih onečišćenja i poražavjućih podataka koje smo naveli. S druge strane, analize vode koje su rađene u posljednjih mjesec dana pokazuju kako je voda odgovarajuće kvalitete na lokacijama Mostarskog jezera, Raštana, Trebižata, Neuma, odnosno svim lokacijama na kojima nema ili je manji broj izravnih ispusta kanalizacije u rijeke.

Redovite analize

Agencija za vodno područje Jadranskog sliva redovito radi analize voda na području Hercegovine i o tome informira javnost. Očekuje se kako će kvaliteta vode u hercegovačkim rijekama biti poboljšana nakon početka rada pročišćivaća u hercegovačkim općinama. Čak i strane organizacije nude sredstva za ove projekte, ali lokalne zajednice su uglavnom trome o ovim pitanjima i godinama se čeka na realizaciju projekata. Procese treba ubrzati ako želimo sačuvati okoliš u Hercegovini. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.