PRIPREME ZA IZBORE

Kompenzacijske liste sigurnije od redovitih za ulazak u Parlament

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Kompenzacijske liste sigurnije od redovitih za ulazak u Parlament
19.08.2014.
u 09:07
Kompenzacijski mandati podrazumijevaju mandate koji se raspodjeljuju na liste političkih stranaka, ili koalicija prema broju dobivenih važećih glasova
Pogledaj originalni članak

Sve je spremno za formalni početak predizborne kampanje jer je okončan najteži dio posla oko pozicioniranja stranačkih dužnosnika na redovitim izbornim listama. Jednako tako, možda još veća nervoza vladala je za popunjavanje pozicija na kompenzacijskim listama koje su još sigurnije za ulazak u zastupnička tijela kod velikih stranaka. Provjerom je utvrđeno da je valjanih 480 kandidacijskih listi s ukupno 4272 kandidata, i toliko ih je ovjerio SIP, dok je za 272 kandidacijske liste provjerom utvrđeno da sadrže nedostatke.

Kompenzacijske liste

Najkasnije do 28. kolovoza kandidacijske liste će biti objavljene u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja. Iako je kreiranje i podnošenje kandidacijskih listi za mnoge stranke i koalicije bio najizazovniji i zbog velikog broja nezadovoljnika, najrizičniji predizborni proces, bilo je unutarstranačko pozicioniranje na kompenzacijskim listama kandidata koje će odabranom broju stranačkih kadrova omogućiti ulazak u zakonodavna tijela vlasti. Na ove liste obično idu dužnosnici koji dobivaju stranačke privilegije i ne moraju strahovati od preferencijalnih glasova. Značajan broj zastupnika na državnoj i entitetskoj razini bira se upravo s kompenzacijskih listi stranaka i koalicija. Od 28 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji se biraju s teritorija Federacije, njih sedam je s kompenzacijskih listi. U Republici Srpskoj će od 14 zastupnika pet biti izabrano s kompenzacijskih listi, ovisno o rezultatima koji stranke postignu na izborima. Još veći je broj kompenzacijskih mandata za entitetske parlamente. Od 98 mandata u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, čak 25 su kompenzacijski, a u Narodnoj skupštini RS-a od ukupno 83 zastupnika njih 20 će biti izabrano s kompenzacijskih listi.

Predizborni skupovi

Kompenzacijski mandati podrazumijevaju mandate koji se raspodjeljuju na liste političkih stranaka, ili koalicija prema broju dobivenih važećih glasova i služe da kompenziraju nedovoljnu proporcionalnost na entitetskoj razini, a koja nastaje zbrajanjem rezultata za pojedine višečlane izborne jedinice u entitetu.

Ono što je svim političkim strankama važno je predizborna kampanja, a ona službeno počinje mjesec dana pred izbore, odnosno 12. rujna. Od tog datuma bit će dopušteno plaćeno političko oglašavanje, a ujedno će to biti i razdoblje najintenzivnijih predizbornih skupova i drugih stranačkih aktivnosti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
09:06 20.08.2014.

kompezacijske liste vrve od ulizica i predsjedničkih podrepaša u svim političkim opcijama

H2
hercegovac - 2
16:14 21.08.2014.

Ukinuti kompenzacijske liste kako ne bi pojedinci iz svih političkih stranaka i partija računali na mandat i time izbjegavaju redovnu izbornu listu što je krajnje neodgovorno pa te face godinama viđamo po Parlamentima i pitam po kojim osnovama i zaslugama tu privilegiju imaju,a sami će seprepoznati.