budite oprezni

Komarci u Hercegovini napadaju, u slučaju rana od uboda idite liječniku!

Komarci u Hercegovini napadaju, u slučaju rana od uboda idite liječniku!
11.11.2018.
u 19:30
Pogledaj originalni članak

Iako meteorološka povijest BiH pamti vrijeme kada su u studenome uvelike padale bijele pahulje i temperature na termometru bilježile “debele minuse”, ove godine studeni je u znaku proljetnih, gotovo i ljetnih temperatura, piše Večernji list BiH. 

Iznadprosječne temperature zraka za ovo doba godine pogodovale su tako i razmnožavanju ljetnih kukaca - komaraca s kojima usred studenoga muku muče u Hercegovini.

Nisu zarazni

- Povoljno visoke temperature i do 20 stupnjeva Celzijevih stupnjeva, neuobičajene za ovo doba godine, te povećana vlažnost pogoduju razmnožavanju komaraca - kazali su za Nezavisne iz Veterinarskog instituta Republike Srpske “Dr. Vaso Butozan” u Banjoj Luci, dodavši da većina komaraca na našem području ne prenosi zarazne bolesti te da nema mjesta zabrinutosti.

- Ovi komarci koji se nalaze na našem prostoru više su dosadni nametnici koji katkad mogu izazvati alergijske reakcije, koje same po sebi znače izazivanje iritacije kože u vidu svrbeža, crvenila i otoka koji se češanjem može pretvoriti u ranu. U slučaju da do toga dođe, potrebno je navrijeme reagirati i obratiti se liječniku - kazao nam je poznati mostarski infektolog, danas u mirovini, dr. Ivo Curić, dodavši da nema mjesta zabrinutosti kada je riječ o širenju zaraza i epidemija.

- Komarci koji su prenosili malariju i žutu groznicu kod nas su eliminirani 1978. godine i više ih nema. Najveću opasnost sada predstavlja tigrasti komarac koji u naše krajeve dolazi s područja rijeke Nil. No, širenja zaraze i bolesti kod nas u ovom trenutku nema i ne bi ih trebalo biti u predstojećem razdoblju jer slijede zahladnjenja - kazao nam je dr. Curić. Osim komaraca, visoke temperature sa sobom donijele su i glavobolje te val virusa, na što liječnici posebno upozoravaju, te pozivaju na preventivno djelovanje, posebno rizičnih skupina, kako bi se izbjeglo zdravstvene tegobe.

I dalje toplo vrijeme

Budući da meteorološki stručnjaci posljednjih godina neprestano upozoravaju na klimatske promjene, visoke temperature zraka te nagle i velike količine oborina, to je ove godine vidljivo u BiH, zbog čega smo provjerili i kakvo nas vrijeme očekuje. - Temperature zraka u listopadu i u studenome izrazito su visoke, u prosjeku su više za 5 do 7 stupnjeva - kazao nam je Dženan Zulum, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, dodavši kako će se ovakvo vrijeme nastaviti. Ovako sušno razdoblje očekuje se u iduća dva tjedna s iznadprosječno toplim vremenom. Prve mrazove i niske temperature možemo očekivati tek za dva vikenda, i to uglavnom u Bosni, gdje će temperature padati do -2 stupnja, dok će u Hercegovini temperature i tada biti znatno više, kaže Zulum. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.