ORALNA HIGIJENA

Koliko često perete zube?

Foto: Shutterstock
Koliko često perete zube?
12.03.2018.
u 16:37
Ako zube ne perete svakog dana, čestice hrane mogu ostati u vašim ustima i prouzročiti razvoj bakterija na jeziku, u prostoru među zubima, na desnima i jeziku. Osim što uzrokuju loš dah, posljedica mogu biti i razne bolesti i infekcije.
Pogledaj originalni članak

Održavati usnu šupljinu čistom, znači ulagati u zdrave i jake zube. Koliko biste često trebali prati zube?

Profesionalno čišćenje

Uz razvijanje dobrih navika oralne higijene, važno je posjetiti i stomatologa koji će profesionalno ukloniti tvrdokorne mrlje te naslage kamenca koje sami ne možete. Tako ćete spriječiti razvoj bolesti desni i karijesa. Prema preporukama stručnjaka, profesionalno čišćenje zubnih naslaga trebalo bi obaviti dva puta godišnje.

Koliko se često zubi moraju prati?

– Zubi se obavezno moraju prati ujutro jer se tada u ustima nalazi najveći broj bakterija koje se talože i preko dana pa ih je važno oprati i prije spavanja. Nakon ručka također je poželjno oprati zube kako biste odstranili ostatke hrane iz usta – savjetuje dr. med. dent. Adnan Šabulić i dodaje kako četkica mora biti ugodna za držanje u ruci, napravljena od mekanih vlakana koja neće oštetiti desni i caklinu.

– Iako su četkica i pasta za zube nezamjenjive, savjetujem i korištenje vodice za ispiranje te zubnog konca jer su i ti popratni elementi nužni za cjelokupnu sliku oralne higijene – napominje dr. Šabulić.

Američko udruženje stomatologa poručuje da zbog previše četkanja mogu stradati zubna caklina i desni te zbog traume može doći do povlačenja zubnog mesa i izloženosti korijena, što će u konačnici rezultirati ozbiljnijim problemima.

Cink – sastojak paste koji štiti zube

Čišćenje zubi četkicom nezamjenjiv je način oralne higijene, ali samo ako se izvodi sa zubnom pastom koja sadrži fluor i određene sastojke koji će štititi zube između pranja. Cink je jedan od sastojaka koji bi se trebao nalaziti u vašoj pasti za zube jer upravo on usporava razvoj štetnih bakterija koje se naseljavaju na površini zuba te djeluje 24 sata.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.