sjednica

Klub Hrvata u PFBiH - Predloženi zakono o MIO bitno drukčiji nego u nacrtu

Foto: FENA
Klub Hrvata u PFBiH - Predloženi zakono o MIO bitno drukčiji nego u nacrtu
12.01.2017.
u 16:36
Pogledaj originalni članak

Klub delegata hrvatske nacionalnosti osporio je Federalnoj vladi na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta da je u prijedlogu novog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju ugradila odredbe koje bitno mijenjaju taj tekst u odnosu na nacrt.

Hrvatski delegati su podnijeli više amandmana na zakon, a predsjedatelj Kluba Tomislav Martinović je rekao da ih Vlada nije prihvatila.

Po njegovim riječima, amandmani bi bili korisni svim građanima FBiH budućim umirovljenicima i nemaju veze s „nacionalnom pozadinom“, kako neki tumače nastojanja hrvatskog kluba, kako je naveo.

Jednim od amandmana, delegati Hrvati su predložili povećanje općeg boda za izračun visine mirovina sa 13,6 na 14,31.

Vlada je bod 13,6 predložila kao segment izračuna mirovina budućim umirovljenicima, i to na način da se on množi s bodovima koje osiguranik ostvaruje na osnovu godina staža i visine plaće. Primjer koji je i danas, obrazlažući predloženi zakon o MIO, „izračunao“ federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, jeste mirovina osiguraniku s 40 godina staža. Ako je imao plaću u visini prosječne u FBiH, za svaku godinu staža bi dobio po jedan bod, pa bi njegova mirovina, po Drljačinim riječima, bila izračunata po formuli: 40x13,6 ­= 544 KM.

 Predsjedatelj hrvatskog kluba Tomislav Martinović je, pak, rekao da ima informacija prema kojima bi buduće mirovine istim osiguranicima bile manje od ostvarenih po dosadašnjem zakonu.

Članica hrvatskog delegatskog kluba Lidija Bradara, inače predsjedatelj Doma naroda, zatražila je da iz Vlade odgovore koliko bi iznosila mirovina učiteljici, na primjer, koja u mirovinu ode danas, a koliko ako bi se umirovila za deset dana, po novom zakonu.

 Ministar Drljača je rekao da bi osiguraniku s primjerice 1.000 KM plaće, mirovina bila nešto više od 600 KM, a da bi otprilike takva bila i po dosadašnjem zakonu.

Predsjedatelj Tomislav Martinović je naveo da će se članovi Kluba hrvatskih delegata dodatno konzultirati o predloženom zakonu i zatražio je povodom toga pauzu koja je u tijeku.

Na pitanje agencije Fena da li će taj delegatski kulb prihvatiti predloženi zakon, Martinović je odgovorio: "Vidjet ćemo". 

Delegatski klub Bošnjaka je najavio da će dati podršku novom zakonu o MIO. Po riječima predsjedatelja tog kluba Osmana Ćatića, zakon nije idealan, ali je realan prema sadašnjim prilikama u Federaciji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.