Lidija Bradara

Klub Hrvata analizira Zakon o MIO, umirovljenici neće moći imati dopunsku djelatnost kao obrtnici

Klub Hrvata analizira Zakon o MIO, umirovljenici neće moći imati dopunsku djelatnost kao obrtnici
26.01.2017.
u 17:56
Radi se o tome da naša sva poljoprivredna gazdinstva imaju tretman obrta pa je pitanje kada se donese zakon što će biti s njima - pojasnila je Bradara.
Pogledaj originalni članak

Izaslanici Doma naroda Federalnog parlamenta na posljednja dva zasjedanja nisu se uspjeli izjasniti o novom zakonu o mirovinsko invalidskom osiguranju (MIO), koji je predložila Vlada Federacije BiH.

-  Nekoliko izaslanika nije bilo nazočno na sjednici zbog zdravstvenih razloga budući da u Federaciji vlada epidemija gripe. Na dnevnom redu su veoma važni zakoni, te kako bismo ostali u proceduri odlučili smo da odgodimo sjednicu za 2. veljače- izjavila je za Fenu predsjedateljica Doma naroda Lidija Bradara.

Istaknula je da je Klub Hrvata od predlagača zakona o PMIO dobio tražene podatke, koje još analizira.

- Uglavnom, nismo protiv donošenja zakona. Imamo podatke koji su različiti i koji su još za analize. Javile su nam se pojedine skupine koje su najugroženije u zakonu o MIO. Imamo podatke o policajcima, a danas su nam se javili i obrtnici. Radi se o tome da naša sva poljoprivredna gazdinstva imaju tretman obrta pa je pitanje kada se donese zakon što će biti s njima. Umirovljenici kada odu u mirovinu neće moći imati dopunsku djelatnost kao obrtnici u poljoprivredi - pojasnila je Bradara.

Navodeći da je zakon o MIO  jedan od tri ključna zakona uz zakone o radu i doprinosima zaključila je da u svakom slučaju treba vremena za njegovo kvalitetno donošenje.

Osim zakona o PIO, na dnevnom redu ove sjednice bili su predloženi zakon o energetskoj efikasnosti u FBIH, nacrti zakona o turizmu, boravišnoj taksi, sigurnosti i zaštiti na radu o kojima je održana rasprava, a glasovanje će biti obavljeno u nastavku sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta 2. veljače.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.