nastavljaju se pregovore

Kinezi traže fiksnu cijenu struje za Aluminij i jamstvo Vlade FBiH za zaduženja

07.11.2019.
u 16:15
Danas je premijer dobio zeleno svjetlo i nakon što MTA dobije odgovor čekat će da zakažu novi termin sastanka kako bi se pokušala pronaći rješenja, a u cilju spasa Aluminija.
Pogledaj originalni članak

Federalna vlada usvojila je informaciju o Memorandumu za kupovinu Aluminija d.d. Mostar od strane M.T. Abraham Group S.A. u partnerstvu s China Machinery Engineering Corporation & China Nonferrous Metal lndustry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. Premijer Federacije BiH ovlašten je odgovor s očitovanjem o Memorandumu, utvrđen na današnjoj sjednici, uputiti strani zainteresiranoj za kupovinu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kako je rekao resorni ministar Nermin Džindić, postoji 10 spornih točki o kojima je potrebno dodatno pregovarati. Među tim točkama je mirovanje ukupnog duga na određeno razdoblje, čime bi se omogućilo potencijalnom investitoru da može razmišljati o nekim drugim koracima i financijskom paketu ulaska.

"Tražili su da cijena električne energije bude fiksna u iznosu od 40 eura po MWh u razdoblju od 10 godina, a Vlada FBiH to ne može jamčiti jer se cijena formira na osnovu tržišta. Traži se oslobađanje svih troškova za Elektroprijenos, NOS, OIK - sve su to naknade koje svaki kupac električne energije mora platiti. Tražili su odobrenje Vlade FBiH da se ide u zajednički partnerski projekt izgradnje termobloka koji bi podržavao samo Aluminij i da ta TE bude na ugalj do trenutka dok se ne osigura dovoljna količina plina, a u slučaju da ne bude operativna u nekih 10 godina traži produženje zajamčene cijene električne energije", kazao je Džindić, piše Klix.ba. 

U više točaka tražena su jamstva za kreditne aranžmane, za što Vlada FBiH, ističe Džindić, nema nadležnost.

Sastanak između predstavnika kineske MTA grupacije i Vlade FBiH održan je 17. listopada u sjedištu Vlade FBiH. Odgovor na njihov memorandum je uslijedio tek sada, jer je dokument bio na engleskom jeziku pa se čekao prijevod. 

Danas je premijer dobio zeleno svjetlo i nakon što MTA dobije odgovor čekat će da zakažu novi termin sastanka kako bi se pokušala pronaći rješenja, a u cilju spasa Aluminija.

Aluminij d.d. Mostar prestao je raditi 10. srpnja ove godine kad mu je zbog dugovanja ugašena električna energija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.