PLODOVI PRIRODE

Kesteni, kraljevi jeseni: Iskoristite ih za krem juhu ili za domaći kesten - pire!

Foto: Josip Mikacic/PIXSELL
Kesteni, kraljevi jeseni: Iskoristite ih za krem juhu ili za domaći kesten - pire!
06.11.2023.
u 20:42
Plod ima veliku nutritivnu vrijednost, a kako ne sadrži gluten, na cijeni je i lako probavljivo kestenovo bezglutensko brašno. Brašno kestena pomiješano s brašnom žitarica daje punovrijedna peciva i kruh.
Pogledaj originalni članak
  • Jeste li znali da kesten spada u voćke, ali istodobno – zbog načina i mjesta rasta – i u šumsko drveće. Zbog njihovih su svojstava stari Grci plodove pitomog kestena nazivali žirom bogova, a voćku koja nam ih nesebično daje u Aziji nazivaju i stablom kruha.
  • Zahvaljujući visokom udjelu škroba, od njega se može dobiti i brašno za slastice, kruh i peciva, a lako je probavljiv i u njemu se nalaze vitamini B, A i C, kalij i fosfor, kalcij, magnezij, sumpor, željezo, bakar...
  • Sve vrste kestena u Hrvatskoj spadaju u europski pitomi kesten latinskog naziva Castanea sativa, dok je grupa maruna velika oplemenjena sorta pitomog kestena. Po organoleptici i veličini među kestenima u Hrvatskoj prednjače lovranski maruni, zvijezde poznatih lovranskih Marunada s kojima se natječu i kostajničke Kestenijade.

Juha od kestena 

Sastojci (za 4 - 6 osoba)

• 400 g pečenih i oguljenih kestena

• 1,6 l povrtnog temeljca • 4 žlice maslinova ulja

• malo naribanog muškatnog oraščića

• 2 manja poriluka • 4 stapke celera

• sol i papar

• punomasno vrhnje za serviranje (žlica po serviranju)

• manja šaka sjeckanog peršina za serviranje

Priprema: Kestene najprije ispeći. Najbolje je na vatri, a ako nemamo tu mogućnost, može i u pećnici. Kestene zarezati nožićem u križ. Nakon toga staviti u lonac s vodom i pustiti da voda proključa. Potom ih ocijediti, staviti u posudu za pečenje i peći na 220 stupnjeva od 20 do 25 minuta. Kada su gotovi, zamotati ih u kuhinjsku krpu i pustiti da odstoje nekoliko minuta.  Na četiri žlice zagrijanog maslinova ulja pirjati nasjeckani poriluk i celer oko pet minuta. Dodati grubo nasjeckane kestene, pržiti ih minutu te dodati temeljac, muškatni oraščić, sol i papar. Nakon što zakipi, smanjiti vatru i kuhati pola sata. Pustiti da se juha malo ohladi i onda je usitniti u blenderu ili štapnim mikserom. Juhu poslužiti sa žlicom kiselog vrhnja, nasjeckanim peršinom i malo nasjeckanih kestena.

Domaći kesten-pire

Sastojci:

• 1 kg kestena

• 500 ml punomasnog mlijeka

• 2 vanilin šećera

• 20 g bijelog šećera

• 25 ml ruma

• tučeno slatko vrhnje po želji

Priprema: Skuhati kestene u vodi i oguliti ih. Kako se najbolje gule dok su još vrući, držati ih poklopljene u loncu da što dulje ostanu topli. Nakon toga usitniti oguljene kestene u pire. Naliti mlijeko, dodati šećer i rum pa kuhati dok kesteni ne upiju mlijeko i dok se sve ne prožme, miješajući. Ako se čini da je smjesa pregusta, dodati mlijeka, a ako je prerijetka, kuhati malo dulje. Kada kesteni upiju mlijeko i napravi se gusta smjesa, protisnuti je u stroju ili kroz prešu koja se inače koristi za kuhani krumpir/čvarke. Poslužiti uz šlag

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.