Europski dan darivanja i presađivanja organa

Katastrofalno mali broj presađivanja organa u BiH

Katastrofalno mali broj presađivanja organa u BiH
07.10.2022.
u 20:30
Trenutačno oko 300 pacijenata u Bosni i Hercegovini čeka na transplantaciju bubrega, jetre i srca
Pogledaj originalni članak

- Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika (DiTB) Federacije BiH objavila je da je Europski dan darivanja i presađivanja organa prigoda da se podsjetimo koliko je važno darivanje i presađivanje organa, tkiva i stanica.

Ističu da su posljednjih godina napravljeni veliki pomaci u području transplantacije organa, tkiva i stanica te primjene na ljudima, što je čini jednom od velikih medicinskih priča o uspjehu modernog doba.

Podsjećaju da je transplantacija u mnogim slučajevima jedino održivo liječenje za vraćanje važnih funkcija i poboljšanje kvalitete života, npr. vraćanjem vida pacijentima ili pomaganjem da ponovno steknu mobilnost.

Presaditi se mogu organi (bubreg, jetra, srce, pluća, gušterača, tanko crijevo), tkiva i stanice. To također može značiti razliku između života i smrti za pacijente s krajnjim stadijem otkazivanja organa, razornim opeklinama ili rakom krvi. U povodu Europskog dana darivanja i presađivanja organa, Europska uprava za kvalitetu lijekova i zdravstvenu skrb poziva sve da razmotre darivanje organa, tkiva i stanica te da o tome razgovaraju sa svojom užom obitelji i prijateljima, čineći njihove želje poznate. Trenutačno oko 300 pacijenata u Bosni i Hercegovini čeka na transplantaciju bubrega, jetre i srca, a ove godine imali smo samo osam transplantacija bubrega od živih srodnih donora. Zadnja kadaverična transplantacija (transplantacija od preminule osobe) obavljena je prije više od godine dana.

- Europski dan darivanja organa i zahvale donatorima prilika je da upozorimo na katastrofalno mali broj presađivanja organa u našoj zemlji, na veliki broj smrtnih slučajeva onih koji čekaju na transplantaciju, a ovo je svakako prilika i da zahvalimo našim donatorima koji su se nesebično žrtvovali kako bi spasili živote svojih najdražih i najbližih članova obitelji - priopćeno je iz ove udruge.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.