Peti dan Mladifesta u Međugorju

Kardinal Schönborn: Opet ste se u tako 
velikom broju odazvali Gospinu pozivu

Mladi s rukama u zraku za vrijeme nastupa medjunarodnog zbora i orkestra koji čini 20 zemalja. Medjugorje, 05.08.2016.Snimio. marijan Sivrić
Mladi plješću uz taktove medjunarodnog zbora i orkestra Mladifesta u Medjugorju. Medjugorje, 05.08.2016.Snimio:Marijan Sivrić
Mladi u svom elementu. Svak se zavavlja na svoj način.Medjugorje, 05.08.2016.Snimio:Marijan Sivrić
Mladi u modnom trendu. Medjugorje, 05.08.2016.Snimio:Marijan Sivrić
Ispovjed se obavljaja i stojeći. Medjugorje, 05.08.2016.Snimio:Marijan Sivrić
06.08.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

I ove godine svih mladih na Mladifestu u Međugorju sjetio se kardinal Christoph Schönborn iz Beča. U svojoj poruci mladima na molitvenom festivalu u Međugorju kazao je: “Draga mlada braćo i sestre! Nakon čudesnih dana proslave Svjetskog dana mladih s papom Franjom u Krakovu, na kojima sam i ja sudjelovao, radujem se na poseban način vama u Međugorju poslati svoje pozdrave! Opet ste se u tako velikom broju odazvali Gospinom pozivu i spremni ste dopustiti Joj da vas iznova vodi Isusu, piše Večernji list BiH.

U ovoj svetoj Godini milosrđa možete sve donijeti Njoj i Njezinu Sinu. Sve što vas opterećuje, što vas boli, gdje ste se spotaknuli ili gdje ste pali i sve što vam je uspjelo i što vam donosi radost: ništa nas ne može odijeliti od ljubavi Kristove koja nadilazi svaki razum. Molim vas, mislite na ovo: Isus zaista tebe voli! On poznaje i razumije tebe! On oprašta tebi i uzima te čvrsto u svoje naručje. I Gospa je tvoja majka i gleda te! Neka vam ovi dani budu blagoslovljeni! I molite za našega dragog papu Franju! Vaš kardinal Schönborn!”.

Inače, i petog dana Međunarodnog molitvenog festivala mladih 69 različitih državnih zastava ukrašavalo je prostor pred vanjskim oltarom crkve sv. Jakova. Mladi iz cijelog svijeta okupljaju se po ideji pokojnog franjevca dr. fra Slavka Barbarića, mole, pjevaju, slušaju, svjedoče…i jučer su bila upečatljiva svjedočanstva na 27. Mladifestu u Međugorju. Mladima, sudionicima molitvenog festivala, predstavila se humanitarna udruga “Marijini obroci” (Mary’s Meals).

Prošle godine proslavili su broj od milijun djece koju hrane, a ove godine njih je milijun i sto tisuća. Pokrenuo se pokret ljubavi diljem svijeta. I danas u svijetu 59 milijuna djece ne ide u školu zbog siromaštva. Ovo djelo, istaknuli su, rade u ime Gospe Kraljice Mira – Majke Milosrđa. O “Marijinim obrocima” prikazan je kratki film koji se gleda u cijelom svijetu. Za vrijeme rata u BiH, Magnus je počeo dovoziti humanitarnu pomoć koja je s vremenom dovela do osnivanja humanitarne organizacije “Marijini obroci” (Mary’s Meals).

Za svoj rad primio je nekoliko velikih međunarodnih priznanja. Jučer se na ovom susretu mladih predstavio Jimmy, protagonist filma “Generacija nade”, kome se pridružio Magnus iz obitelji “Marijini obroci”, te govorio pred 50.000 ljudi koji su se okupili na ovom međunarodnom festivalu u Međugorju. Jimmy je otpjevao četiri pjesme i digao mlade na noge. Posebno impresivna bila je pjesma “Kap znoja” u kojoj pjeva o bijedi u svojoj zemlji –Haitiju. “Hvala ti, Gospodine, da smo svi ovako zajedno, ovo se ne događa često u svijetu. Nadam se da ćete moliti za ‘Marijine obroke’ i da će postati još veći u Marijinoj misiji”, kazao je na kraju Jimmy. Predstavljena je i humanitarna organizacija “Marijine ruke”, za potrebite u međugorskoj župi. Svjedočili su preksinoć i članovi zajednice “Cenacolo”. Govorili su o životu u paklu droge i putu ozdravljenja, odašiljući jasne poruke mladima o tome kako je zajednica promijenila njihove živote.

Oni su i pjevali i svirali tijekom svjedočenja umjesto Međunarodnog zbora i orkestra. Program je počeo molitvom koju je predmolio međugorski župnik fra Marinko Šakota, a katehezu je imao fra Antonio Šakota, svećenik na službi u Mostaru. Studirao je u Svetoj zemlji, a bio je na Festivalu mladih u Poljskoj s 44 mlade osobe.  Govorio je o Božjem milosrđu na jedan specifičan način. Vlč. Marijan Štingl, mladomisnik iz Hrvatske, svjedočio je o svom životu. U Međugorju je poniklo njegovo svećeničko zvanje.

Ove godine, 25. lipnja, na 35. obljetnicu Gospina ukazanja, zaređen je za svećenika, a prvi put u Međugorje je došao 2007. godine. Na Festival mladih došao je prvi put iste te godine. “Moj život je zaista milosrđe”, kazao je vlč. Marijan, koji je na Festival mladih s još sedmero mladih iz Petrinje stigao biciklima. Prešli su više od 400 kilometara. Prekjučer je internetski program pratilo 438.800 gledatelja. Nakon večernje svete mise, predstavu za mlade  “Credo” izveli su članovi zajednice “Cenacolo”. U predstavi koja je oduševila mlade sudjelovalo je 80 članova Zajednice, a govori o Božjem milosrđu. O sveučilištu “Naše Gospe Kraljice Mira” u Hondurasu govorio je rektor sveučilišta dr. sc. Elio David Alvarenga. Veliki je prijatelj Međugorja i zaljubljenik u Gospu Kraljicu Mira. U tamošnjem malom gradiću Danlí okruženom planinama, u provinciji El Paraíso na jugu Hondurasa, 2006. godine podignuta je vjerna kopija crkve sv. Jakova apostola. Dva okolna brda pretvorena su u Podbrdo i Križevac, a postavljen je i Plavi križ. Mjesni je biskup to mjesto proglasio svetištem i sjecištem hodočasnika iz cijele Latinske Amerike. Tko je upoznao latinoameričke narode, zna koliku ljubav prema Gospi gaje u svome srcu. Godine 2013. u Hondurasu održan je prvi molitveni festival mladih za Latinsku Ameriku po uzoru na ovaj međugorski.

To je bila zamisao tadašnjeg međugorskog svećenika fra Danka Perutine koju je i ostvario. Dosadašnji su festivali uistinu bili jako uspješni i sjajno prihvaćeni među mladima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.