sarajevo

Kardinal Puljić predvodio polnoćku u sarajevskoj katedrali

Kardinal Puljić predvodio polnoćku u sarajevskoj katedrali
25.12.2019.
u 13:45
Pogledaj originalni članak

Svečanu misu polnoćku u prepunoj Katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem Luigijem Pezzutom te uz koncelebraciju devet svećenika.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić najprije je potaknuo sve nazočne da razmisle o onome što su čuli u evanđeoskom misnom odlomku u kojem se opisuje kako Marija i Josip dolaze u Betlehem gdje nastoje pronaći prenoćište, posebno zato što se Mariji navršilo vrijeme da rodi dijete. Kazao je da im je bilo tužno doživjeti da za njih nije bilo mjesta pa su potražili i pronašli pastirsku špilju.

"Tamo se dogodilo ono što danas slavimo: rođenje Isusa Krista. Zanimljivo da se to dogodilo baš po noći, a ne po danu", kazao je kardinal Puljić podsjećajući da prorok Izaija naviješta taj događaj svom narodu koji je dijelom u tom vremenu doživio okupaciju.

Podsjetio je da je božićna noć jedna od najdužih noći u godini, nakon čega noć postaje sve kraća, a dan sve duži, što, kako je dodao, ima svoju simboliku.

"Isus je došao u toj noći da nam skrati mrak, da nam donese svjetlo u taj mrak kako bi čovjek, zapravo, otkrio smisao života", kazao je Puljić.

Istaknuo je kako svaki čovjek osjeća potrebu da nađe izvor svjetla, i to ne svjetla koje osvjetljava ono što se izvana vidi, nego ono u duši, te dodao kako nema goreg mraka od mraka u duši i srcu.

"Ova noć u nama budi svijest da je Isus to svjetlo koje donosi unutarnji mir i mi se radujemo toj noći", rekao je, uz ostalo, kardinal Puljić, prenosi Katolička tiskovna agencija.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.