Napadaju komarci

Karantena, ali ne zbog koronavirusa u hrvatskom gradu

Karantena, ali ne zbog koronavirusa u hrvatskom gradu
24.08.2020.
u 11:55
Pogledaj originalni članak

Nije koronavirus, ali su zato milijuni komaraca doslovno potjerali stanovnike Osijeka i okolnih mjesta u karantenu, piše Glas Slavonije. Sitne krilate napasti, kojima neki odmilja tepaju da su zaštitni znak grada na Dravi, ne dopuštaju izlazak iz kuće. Samo su dvije minute na otvorenome dovoljne da djeca potrče natrag u kuću vrišteći, izbodena po tijelu i glavi. 

Nije pri tome važno živite li u Retfali, na Jugu 2, u Donjem ili Gornjem gradu, na Sjenjaku, Vijencu Ivana Meštrovića, Bosutskom naselju ili na Uskim njivama ili u nekom od prigradskih naselja kao što su Briješće, Sarvaš, Višnjevac, Josipovac ili Tenja. Također, svejedno je jeste li u jutarnjoj šetnji sa psom ili u večernjoj vožnji biciklom, jeste li na suncu ili u hladu, a pogotovo je nemoguće izići navečer.

Komarci u ofenzivi

Ući u vrt po dvije mrkve ili kositi travu znači suočiti se s letećim krvopijama u takvom opsegu i u takvoj ofenzivi da se vratiš u kuću kao da imaš vodene kozice. Ništa bolje ne prolazi ni pokušaj izlaska zbog vješanja rublja na dvorištu ili božesačuvaj sjesti na promenadu ili na terasu nekog kafića. Iznošenje smeća u kantu pretvorilo se u olimpijsku kratkoprugašku disciplinu. Mještanin Aljmaša, mjesta nadomak Osijeku, pomeo ih je na hrpe nakon što ih je sam tretirao na svojoj okućnici, piše Glas Slavonije

- Ako nas ne dotuče koronavirus, pojest će nas komarci! U subotu sam se provozala bicom po promenadi i pojeli su me. Organizirali su Sunset run, BikeOS, Sofu... nešto se lijepo događa u gradu, ljudi su vani - i svi mašu rukama kao luđaci. Sramota za ovaj grad - kaže D. R. 

Druga Osječanka navodi kako ni tri upaljena aparatića protiv komaraca ne pomažu. Uz to, velik broj ulica u samom gradu Osijeku ove godine nije zaprašivanje s tla ni vidio ni osjetio, dok stanovnici ulica gdje je ono obavljeno kažu kako je nakon toga najezda komaraca bila veća nego ikada prije.

Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, smatra da je ovo bilo očekivano, a najveća je odgovornost za to, rezolutan je, na Gradu Osijeku.

- Moram ponoviti da je borba protiv komaraca u zakonskoj obvezi i nadležnosti gradova i općina. Kada se prošle godine dogodila nevjerojatna najezda komaraca, uskočili smo kao županija, podigli avione i smirili situaciju. Održao sam dva sastanka da se ova godina ne prepusti slučaju, nadajući se da neće biti puno kiše. U početku je i nije bilo, no poslije su se izlili Drava i Dunav i ponovno imamo najezdu. U ovom je trenutku odgovornost na svim čelnicima lokalne samouprave, a posebno na Gradu Osijeku, jer nisu ništa napravili niti su dovoljno prskali komarce, a i pitanje je u onom dijelu gdje ih jesu prskali, kakvim su ih to sredstvom tretirali. Grad Osijek je ključan u ovom trenutku jer je najezda ogromna, prvenstveno u samom gradu. Neka izvole pokazati što su i koliko utrošili u suzbijanje najezde komaraca, a pogotovo koliko su puta zaprašivali avionima. Okolne općine tu nisu ništa krive. Neka podignu avione, jer bez toga nema pomoći - kaže župan. 

Kako dalje dodaje, nema smisla više sazivati nikakve sastanke s prvim ljudima lokalne samouprave u Županiji, jer, ističe, kada je predložio da se napravi jedna ustanova gdje bi se svi zajedno borili protiv komaraca, veći dio općinskih načelnika nije bio zainteresiran, a na primjer načelnik općine Čeminac to je odbio.

Što se čeka?

Društvene mreže kipe od komentara o najezdi komaraca, Osječani ne žele provesti ostatak ljeta zatvoreni u četiri zida zato što odgovorni nisu u stanju obračunati se s komarcima. N. V. R. kaže kako joj je dosta gledanja dvorišta, u čije je uređenje obitelj uložila dosta novca, kroz mrežu na vratima terase. M. M. ističe kako ni pas ne može biti na otvorenom, nego se zavukao u kuću. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.