Pred nama godina neizvjesnosti, ali i prilika

Kandidacijski status i izborna reforma bli bi veliki uspjeh 2021.

Kandidacijski status i izborna reforma bli bi veliki uspjeh 2021.
29.12.2020.
u 08:34
Pogledaj originalni članak

Europsko proljeće u Bosni i Hercegovini nije nemoguća misija, iako trenutačna situacija i razvoj političkih događaja u zemlji ne idu tomu u prilog. Signali koji dolaze iz Bruxellesa i drugih europskih prijestolnica jasno govore da Europska unija očekuje od BiH da iskoristi iduću godinu kako bi stabilizirala unutarnje odnose, pokrenula politički dijalog, a time i ispunjavanje uvjeta za dobivanje kandidacijskog statusa, piše Večernji list BiH. 

Unutarnji dijalog

Prema optimističnom scenariju, do toga bi moglo doći već do polovine 2021. godine. Hoće li, drugo je pitanje, jer osim deklarativne spremnosti, domaći politički akteri ništa ne poduzimaju da tako i bude. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija potvrdio je da bi na određenim uvjetima moglo “zapeti”, iako on vjeruje da je kandidacijski status moguć do sredine iduće godine.

- U Parlamentu ćemo predlagati samo one zakone o kojima postignemo konsenzus. Nećemo upućivati one koji nemaju šanse dobiti podršku u Parlamentu BiH. Zakon o javnim nabavama, sprječavanju sukoba interesa i VSTV-u. Postoje suprotstavljeni stavovi i vrlo teško je da ćemo doći do zakona o VSTV-u u ovoj formi. Mislim da ćemo postići suglasnost o pitanju sprječavanja sukoba interesa - kazao je Tegeltija.

Izbori u Mostaru trebali su biti uvod u stabilizaciju i stvaranje ozračja za političke dogovore, ali malverzacije koje su se dogodile ozbiljno ugrožavaju nastavak bilo kakvih razgovora, čak i uz međunarodno posredovanje. I ono povjerenja uspostavljenog potpisivanjem mostarskog sporazuma sada je kompromitirano načinom provedbe izbora u najvećem hercegovačkom gradu.

U prilog unutarnjeg dijaloga ne idu ni zategnuti politički stavovi oko novog stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Reforme na kojima inzistira MMF kako bi odobrio novi paket financijske pomoći BiH politički su problematizirane i sada je upitno hoće li država uopće dobiti financijsku injekciju bez koje teško može stabilizirati ekonomiju i proračune na svim razinama u idućoj godini. Još je nekoliko otvorenih političkih sukoba koji dovode u pitanje funkcionalnost parlamenata i vlada na državnoj i entitetskoj razini, a time i mogućnost provedbe uvjeta koje je pred BiH postavio EU. Problem predstavljaju i politički i nacionalni prijepori o nastavku puta prema članstvu u NATO savezu, a da tu neće biti napretka u skorije vrijeme, potvrdio je opet predsjedatelj Vijeća ministara. Nema suglasnosti čak ni o imenovanju povjerenstva za NATO integracijski proces.

Što je moguće

- Takva odluka neće biti na sjednici Vijeća ministara ili ako bude, neće dobiti podršku za naziv. Svi smo svjesni da naziv odluke mora biti sukladan programu reformi. Problem za povjerenstvo je nacionalna struktura tog povjerenstva. Postoji pravilo o odgovarajućoj zastupljenosti svih triju naroda u povjerenstvima. Sada imamo veći broj Srba i nedovoljan broj Bošnjaka, kao što nećemo prihvatiti ni da ima veći broj Bošnjaka od Srba. Mi inzistiramo na nacionalnoj zastupljenosti - kazao je Tegeltija. Ustavne promjene u ovakvoj situaciji zvuče potpuno nerealno, ali ono gdje bi se moglo napraviti napredak i tako “spasiti” 2021. godinu su izmjene Izbornog zakona BiH. Trenutačno ozračje, dakle, nije povoljno, ali zanimanje međunarodne zajednice moglo bi biti vjetar u leđa provedbi onoga što je, uostalom, već potpisano u Mostaru. Naravno, sve bi bilo lakše da izborni proces upravo u Mostaru nije kompromitiran i tenzije ponovno podignute znatno iznad podnošljive ljestvice. No, nije kasno da se stvari poprave, ako za to ima volje kod domaćih aktera i međunarodnih posrednika. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.