prvi dio pomoći u vrijednosti od oko 500.000 KM

Kamionima Crvenog križa FBiH prioritetna humanitarna pomoć otpremljena u Tursku

Kamionima Crvenog križa FBiH prioritetna humanitarna pomoć otpremljena u Tursku
18.02.2023.
u 19:33
Donacija sadrži šatore, rasklopive krevete i stolice, agregate, grijalice, vreće za spavanje i druge prioritetne stvari
Pogledaj originalni članak

Kamionima Crvenog križa Federacije BiH otpremljena je danas u Tursku  prioritetna roba za uspostavljanje kampova za prihvat osoba koje su ostale bez svojih domova.

Donacija sadrži šatore, rasklopive krevete i stolice, agregate, grijalice, vreće za spavanje i druge prioritetne stvari koje je struktura Crvenog križa, zajedno sa građanima sakupljala na osnovu potreba turskog Crvenog polumjeseca.   

Riječ je o prvom dijelu humanitarne pomoći u vrijednosti od oko 500.000 KM, a već za idući tjedan planirana je isporuka drugog dijela opreme.

- Pored isporuke ove opreme tim CKFBiH susrest će se  sa našim kolegama, profesionalcima i volonterima Crvenog polumjeseca Turske u Gaziantepu, koji svakodnevno rade na ublažavanju posljedica ovog razornog zemljotresa - istaknuo je generalni tajnik CKFBiH Namik Hodžić. 

Crveni križ u Bosni i Hercegovini od samog početka pokrenuo je humanitarni broj 17023 putem kojeg se mogu donirati dvije KM za stanovništvo ugroženo usljed potresa u Turskoj i Siriji, te otvorio namjenski žiro račun 1340011130004680 kod ASA Banke d.d. Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1/A 71000 Sarajevo za uplate donacija (primalac Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Kranjčevićeva 2, 71000 Sarajevo).

Od početka akcije, putem žiro-računa i humanitarnog broja do sada je prikupljeno oko 340.000 KM.

Akcije Crvenog križa nastavljaju se i u narednom razdoblju kako bi pomoć ugroženom stanovništvu Turske i Sirije.

Pored toga, za sve spasioce iz BiH koji neumorno pomažu u Turskoj Crveni križ FBiH uspostavio je telefonsku liniju putem koje se online može zakazati termin za razgovor sa nekim od naših psihologa/psihoterapeuta.

Pozivi su povjerljivi i organizirani u skladu rasporedom onih kojima je podrška potrebna.

Također, specijalizirani timovi CKFBiH kao i dio federalne Službe zaštite i spašavanja spremni su pružiti podršku kao ispomoć timovima Crvenog polumjeseca Turske, ukoliko se za to ukaže potreba, priopćeno je iz CKFBiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.