Promijenit ćete naviku

Kada ste zadnji put čistili kistove za šminkanje? Istraživanje pokazalo koliko se bakterija nalazi na njima

Kada ste zadnji put čistili kistove za šminkanje? Istraživanje pokazalo koliko se bakterija nalazi na njima
07.11.2020.
u 16:53
Pogledaj originalni članak

Pranje četkica i spužvi za šminkanje može biti dosadan posao na koji često svi zajedno zaboravimo. Međutim, mikrobiologinja Amy-May Pointer otkrila je opasnosti koje bakterije, nakupljene na četkicama, mogu uzrokovati i zašto još održavanje kistova treba biti važan dio beauty rutine, prenosi Daily Mail.

Eksperiment s Petrijevim zdjelicama koji je provela tvrtka PrettyLittleThing otkrio je razliku između kistova koji se čiste nakon svake upotrebe i onih koji se rijetko čiste. Amy-May analizirala je ova otkrića kako bi otkrila štetu koju prljave četke i spužve mogu prouzročiti, uključujući kožne infekcije i gljivične akne, što rezultira upalom i svrbežom na koži.

 

Kistovi za šminkanje

Analizirajući bakterije pronađene na četkama za šminkanje, Amy-May je objasnila da kist koji se redovito čisti ima samo rast jednog organizma. Riječ je o gljivicama, koje mogu biti dio kože ili zbog toga što se kist čuva u tamnom i vlažnom okruženju, poput torbice za šminku ili ormarića u kupaonici. No, prljavi kist imao je znatno veću gustoću bakterija i gljivičnih organizama, uključujući i E.coli, koja može uzrokovati infekciju i trovanje hranom. - Bakterije iz gastrointestinalnog trakta, kao što je E.coli, mogu završiti na vašem kistu, ako se on čuva u blizini zahoda - objasnila je Amy-May.

 

Spužvice za šminkanje

Na spužvicama za šminkanje također su pronađene varijacije stafilokoka, koji, iako nije štetan, može biti faktor koji doprinosi upali akni. - Prljava spužvica ima znatno veću gustoću bakterija, poput stafilokoka, za koju je utvrđeno da pridonosi upali akni, ali i mnogih infekcija kože. Spužvica koja se rijetko pere ima gušću koloniju ovih bakterija, a pokazuje i koliko je važno pravilno čišćenje kozmetičkih alata za čistu i zdravu kožu - tvrdi ona.

 

 

Kistovi za sjenila

Slično tome, kistovi za sjenila sadrže veću gustoću različitih bakterijskih i gljivičnih vrsta ako se redovito ne čiste. Utvrđeno je da četke za sjenila imaju visoku gustoću bakterija koje se obično nalaze u gastrointestinalnom i genitourinarnom traktu, a mogu dovesti do pogoršanja stanja kože.
 

 

 

 

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.