Smanjenje trgovine hranom između BiH i Hrvatske

Kada se potroše zalihe, podaci bi mogli biti još porazniji

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Kada se potroše zalihe, podaci bi mogli biti još porazniji
17.01.2014.
u 10:04
Pad domaće proizvodnje je razlog smanjenja uvoza
Pogledaj originalni članak

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju došlo je do značajnog pada izvoza bh. hrane u tu susjednu zemlju, ali i smanjenja uvoza hrane iz Hrvatske. Ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda u razdoblju od srpnja do kraja rujna 2013. iznosio je 173,41 milijun KM, dok je ukupan uvoz iznosio 675,91 milijun KM. Poboljšana je pokrivenost uvoza izvozom poljoprivrednih proizvoda u ovom razdoblju i iznosila je 25,66 posto.

Pad izvoza u Hrvatsku

Dok je ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda u razdoblju srpanj – rujan 2013. imao pad od 10,34%, izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU je rastao po stopi od 37,13 posto, što je posljedica ulaska Hrvatske u EU. Istodobno je rastao i uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU u BiH, ali po nižoj stopi rasta u usporedbi sa stopom rasta izvoza od 8,69 posto. Ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku u razdoblju od srpnja do rujna prošle godine iznosio je 39,77 milijuna KM i imao je pad od 39,34% u odnosu na 2012., što je očito posljedica ulaska Hrvatske u EU i nemogućnosti izvoza proizvoda životinjskog podrijetla, dok je ukupan uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske u BiH iznosio 119,52 milijuna KM i manji je za 45,26 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. godine.

Vijeće ministara BiH je na zadnjoj sjednici usvojilo ovu, kao i informaciju o vanjskotrgovinskoj razmjeni, trendovima proizvodnje, razini cijena i opskrbi tržišta Bosne i Hercegovine mlijekom u razdoblju od 90 dana nakon ulaska Republike Hrvatske u EU. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će ovu analizu i informaciju Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a vidjet ćemo hoće li i kakvih mjera biti kako bi se negativni trend trgovinske razmjene hrane s Hrvatskom zaustavio.

Pričekati s rezultatima

Ekonomski ekspert i analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran kaže kako treba pričekati rezultate za zadnja tri mjeseca prošle godine, jer bi se onda moglo mnogo bolje sagledati koliko su ovi podaci prouzročeni pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji, a koliko nekim drugim razlozima.

- Očekivano je bilo smanjenje i uvoza i izvoza hrane zbog promjene u carinskom tretmanu proizvoda iz Hrvatske, a nemogućnosti izvoza nekih bh. prehrambenih proizvoda u Hrvatsku. Međutim, treba imati na umu da je ovdje riječ o podacima za prvih nekoliko mjeseci nakon ulaska Hrvatske u EU kada su na oba tržišta još uvijek postojale velike zalihe ranije uvezenih proizvoda, tako da ovo još ne daje pravu sliku stanja - ističe Gavran.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.