Potpredsjednica VSTV

Jukić: Primorana sam podnijeti kaznenu prijavu protiv Memića

Jukić: Primorana sam podnijeti kaznenu prijavu protiv Memića
13.06.2019.
u 12:05
Pogledaj originalni članak

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić najavila je podnošenje kaznene prijave protiv Muriza Memića nakon jučerašnjeg obraćanja.

Jukić je reagirala je nakon javnog obraćanja Muriza Memića, otac tragično stradalog Dženana Memića, koji je rekao da je potpredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić na sastanku s njim i njegovim odvjetnikom "iznijela mezu" te kako je zvala Inzka, a potom glasovala za Dalidu Burzić, a potom podržala i Milana Tegeltiju. Rekao je i da je plakala. 

"Točno je da je bio kod mene u uredu i da sa sam ga na najregularniji način saslušala i naravno emotivno primila njegovo tragediju. No, moram reći radi istine, bez plakanja. Točno je da sam učinila tu ljudsku gestu i ponudila ga, kako on kaze "mezom" a što je on i prihvatio, a istine radi radi se o mom doručku koji sam podijelila s njim. Nije mi prigovorio tada na tom neprimjernom kontaktu i neprimjernoj gesti. Točno je da sam sasvim sukladno, mom poslu ostvarivala kontakte s kolegama iz pravosuđa, a sve u vidu pomoći gospodinu Memiću, naravno u okvirima zakonitosti i mojih ovlasti, kako bi se pomoglo gospodinu Memiću, da iznese svoje viđenje i problem", tvrdi Jukić. 

"Gospodin Memić me pokušava, baš sada iznenada, kada se vodi medijska hajka, navođenja od paradržavnih struktura protv mene, kriminalizirati i to na njagori mogući način, optužujući me da sam sudionik grupe u zataškavanju ubojstva njegovog sina. Kako sam ja sudac i obnašatelj visoke pravosudne funkcije, time su te neodgovorne i monstruozne optužbe jos teže", navodi Jukić. 

"Zato ću biti primorana podnjeti kaznenu prijavu protiv gospodina Memića i tražiti da dokaže moje sudjelovanje u ometanju pravosuđa u tako teškom kaznenom djelu, ubojstvu njegova sina. Također morati će dokazati i kako sam ja utjecala na iznenadnu promjenu odluke žalbenog vijeća", navodi dalje. 

Podsjeća Memića, da ove optužbe, nje kao nositelja pravosudne funkcije, imaju dodatnu težinu, jer uznemiruaju javnost.

"One ako su točne moraju biti dokazane, ako nisu morati će se suočiti gospodin Memić sa svim zakonskim posljedicama takvih tvrdnji i lažnih optužbi", pojasnila je. 

"Dužna sam reći, da ne postoji osoba, kojoj bih ja ispunjavala želje, da ne glasujem ili glasujem za nekog nositelja pravosuđa, jer on misli da tako trebam. Tada bih činila kazneno djelo, isto tako kada bih popustila pritisku politike, ulice, kriminalaca koji zamjenjuju teze ili paradržavnih pravosudnih i obavještajnih skupina. Upravo svaki takav zahtjev za mojom ostavkom me čini jos uvjerenijom da ne smijem podleći pritiscima", kaže Jukić. 

Vezano za najvaljenu kaznenu prijavu protiv nje, za navodno skrivanje neke navodne prijave koja se odnosi na Dalidu Burzić, uputila je oca Dženana Memića u pravne posljedice te prijave. 

- Kada sa mnom ulazite u zonu prava, tada je zakon taj koji ima posljednju riječ. Osim već spomenutog krimilaziranja u korist zataškavanja otkrivanja ubojica njegovog sina, sada me dodatno kriminalizira, kao osobu koja prikriva sluzbene prijave u interesu Dalide Burzić, koja je po njemu vođa te skupine, koja zataškava i što sve ne radi protiv zakonitosti i funkcija koje obanaša, tvrdi Ružica Jukić. 

Kaže kako zna na osnovu čega je u zabludi vezanao za tu navodnu prijavu i to će sa zadovoljstvom prezentirati, ali ne na ulici, nego na mijestu koje je nadležno za to.

- Nadam se da je gospodin Memić svjestan pravnog formata te navedene "prijave" na koju se poziva, a posebno način na koji je pribavio tu navodnu prijavu, koju sam ja kao zataškala i koja je bila presudna, da se Dalida Burzić imenuje sutkinjom suda BIH, navodi Ružica Jukić.

Upozorila je kako je svaka lažna kaznena prijava, kazeneno djelo, kao i slijed radnji, koje su dovele do nje.

- Neću se nimalo suzdržati, da svoje pravo tražim do kraja, da svojim primjerom ukažem da se mora voditi računa, kada se olako optužuju javno ljudi i kriminiliziraju. Pogotovo mi iz pravosuđa. Neću imati više razumjevanja za vašu tragediju, jer ste svojim zadnjim istupima u kojima sada mene kriminilizirate, prešli i posljednju liniju tolerancije. I ja imam obitelj i svoju čast, koja ne smije biti žrtva ničije, pa ni vaše pravne neukosti, navodi Jukić. 

- Za kraj mislim da ste gospodine Memić, ovim vašim, uistinu ponižavajućim odnosom prema meni, koja sam vam željela pomoći, naravno ne ulazeći u zonu nezakonistosti, učinili medvjeđu uslugu mnogim građanima. Jer kako više primiti i saslušati nekoga, ako će ovako završiti, dodala je. 

- Do onog trenutka dok se ovaj postupak, koji je u tijeku u slučaju Dženana Memića, ne okonča pravno, pravosnažno i konačno, do tada ne postoji institucija niti osoba koja može naprasno i izvan sudskih dvorana tu činjenicu promjeniti. A kada bi to činili, činili bi kazneno djelo. Imate pravnog savjetnika i imate ponovljeno suđenje. Iskoristite dokaze koje imate i koncentirajte se na taj postupak. Sve ostalo što stalno činite je bježanje od zakonitog postupka i pokušaj pritiska preko drugih osoba koje nisu nadležene da vam ostvare vaše ideje. To ne može trenutno niti VSTV, niti OHR, niti jedno veleposlanstvo, niti Tužiteljstvo BIH. Da se oni upuste u to činili bi kazneno djelo, objašnjava Jukić. 

- Svi ovi napadi na mene, koji su svakom imalo politički informiranom, jasni odakle i zašto dolaze, samo me još više učvršćuju, da se ustrajem odupirati, tim snagama, koje su izgubile monopol da upravo na kriminalan način vode pravosuđe. Podleći njima, čak i pomisliti značilo bi biti sudionik u povratku onih snaga, za koje se vežu politički progoni, manipuliranjem pravosuđa u interesu tih snaga, koji su ostali bez njima tako bitnog alata. Zato ponovaljam svaki napad na mene, pa i ovaj sada najnoviji znam iščitati odakle dolazi i samo me jača i odlučnija sam se oduprijeti, kaže Jukić u svom reagiranju. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.