Nakon talibanske ofanzive

Joe Biden će se danas obratiti Amerikancima zbog događanja u Afganistanu

Foto: Yuri Gripas/Newscom/PIXSELL
Joe Biden će se danas obratiti Amerikancima zbog događanja u Afganistanu
16.08.2021.
u 19:41
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik Joe Biden je najavio da će se obratiti javnosti, a razlog tome jeste talibansko osvajanje Afganistana.

Kako je naveo, obratit će se naciji u 15:45 sati po lokalnom vremenu (21:45 sati po našem vremenu). Njegovo obraćanje je najavljeno nedugo nakon današnje sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) koja je bila posvećena situaciji u Afganistanu, a koju su inicirali Estonija i Norveška.

Između ostalog, na sjednici je napomenuto da je vrlo zabrinjavajući tok događaja, a u kojima su ugroženi životi miliona ljudi. Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres je ranije pozvao Vijeće sigurnosti da upotrijebi sva raspoloživa sredstva za suzbijanje prijetnji iz Afganistana, a koje se mogu odraziti na cijeli svijet.

Strani mediji izvještavaju da je u zemlji haos od kojeg veliki broj građana pokušava pobjeći, napustiti državu. Među njima su i oni koji su pokušali ući u jedan od aviona kojima se sa aerodroma u Kabulu evakuišu strani državljani. Tom prilikom neki od njih su poginuli.

CNN je objavio da su danas američki vojnici na aerodromu ubili dvojicu naoružanih muškaraca. Ranije se pojavio navod da su talibani ženama već počeli uskraćivati prava.

Prije nego što će zauzeti Kabul, predsjednik Ashraf Ghani je napustio zemlju. U međuvremenu talibani garantuju "red".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IJ
I ja tebi
22:35 16.08.2021.

I šta će im reći ? Dragi Amerikanci jesmo junački utekli pravi smo heroji. Jad i čemer. Nikad nitko nije pobijedio jedan narod .