Recepti

Jednostavna torta/kremasti kolač sa pudingom

Foto
Jednostavna torta/kremasti kolač sa pudingom
31.12.2020.
u 08:18
Pogledaj originalni članak

Jednostavna torta ili kremasti kolač sa pudingom pitanje je sad? U stvari, može i jedno i drugo po istom receptu u samo par razlčitih dana. Sve ovisi da li ćete biskvit peći u okruglom kalupu ili običnom limu za pečenje. Kremasti kolači o kojima se ovdje radi dobiše svoj pridjev ‘jednostavni’ ne toliko zbog načina izrade, nego zbog namirnica koje najčešće imamo doma: šećer, jaja, brašno, kakao, pudng. U ovom kolaču ili torti nećete naći niti orahe, lješnjake, grožđice, kekse, sireve  niti želatine, ali ćete opet dobiti fantastičan rezultat.

Budući sam majka troje djece koja je godinama u njihovoj ranoj fazi organizirala proslave rođenadana za oveću hrpu malih prijatelja, često sam bila svjedokom kako su djeca na tim rođendanima u pravilu najviše voljela pomalo obične torte. Znate one klasične, sloj biskvita, sloj kreme i tako nekoliko puta. A kako stvarno volim kuhati i peći kolače, uvijek se trudim napraviti nešto novo i drugačije, malo složenije, malo bogatije sastojcima. 

Neki dan me je u takovom razmišljanju kakav novi kremasti kolač smisliti, razoružala moja 13-godišnja kći koja je u tren oka smućkala upravo ovaj kolač o kojem vam danas pišem. Ispekla je biskvit sa kakaom, skuhala kremu od pudinga, bućnula na sve otopljenu čokoladu i napravila totalnu fantaziju. Osim što mi je srce bilo veliko kao kuća zbog njezinog podviga i kulinarskog umijeća bez ikakvog iskustva, još mi je veće zaodovljstvo bilo gledati kako su svi moji ukućani bili iskreno oduševljeni tim kolačem. Mekano, sočno, topi se u ustima…i to sve bez onih mojih kerefeka i dodataka svega i svačega u kolač.

I zato je danas nastala ova jednostavna torta/kremasti kolač kako bih sa vama podijelila tu divotu okusa. Budući je i ona sama prilikom pripreme inicijalnog kolača imala nekih tehničkih problema (jer, radila je po nekom ubrzanom i priličnom nedorečenom receptu sa interneta), snimila sam i video recept sa detaljnim uputama što i kako. Malo duže traje, ali sigurna sam da će uz njega svatko uspjeti napraviti uspješnu kremastu tortu.

Jednostavna torta može se naravno pripremiti za svaku prigodu, pa i onu najsvečaniju. Npr. za Uskrs ili Božić, ili kakav rođendan. 

Jednostavna torta/kremasti kolač

POTREBNO:

Za biskvit:

4 jaja
180 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml suncokretovog ulja
180 g brašna
1 praša za pecivo
2 žlice kakaa

Za kremu:

2 jaja
1 vrećica pudinga od vanilije
180 g šećera
3 žlice oštrog brašna
600 ml mlijeka
250 ml vrhnja za šlag
150 g maslaca

Za glazuru:

200 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
50 ml mlijeka
4 žlice suncokretovog ulja

Foto

PRIPREMA:

Za biskvit najprije pomiješati brašno, prašak za pecivo i kakao pa sve zajedno prosijati. Tako ćete dobiti fini i rahli biskvit sa puno mjehurića nakon pečenja!
Potom miksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom 2-3 minute, a potom dodati ulje pa promiksati još malo. Tada dodati i ostale prosijane suhe sastojke u dva navrata i izmiksati do kraja.
Pripremiti okrugli kalup za torte 24 cm u promjeru i obložiti ga papirom za pečenje. Ako radite u formi kolača, onda biskvitnu smjesu izlijte na lim za pečenje srednje veličine (36×20 cm cca). U kalup izliti biskvitnu smjesu, poravnati i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180*C. Peći 25-30 minuta. Provjeriti na kraju čačkalicom da li je bisvit pečen! Pečeni biskvit prohladiti, pa ga izvaditi iz lima i prerezati na dvije kore.
Za kremu koju možete pripremiti dok se peče biskvit, umiksajte dva jaja sa šećerom, pudingom, brašnom i dijelom mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa kada provri ulijte ovu smjesu i skuhajte kremu. Ohladite kremu miješanjem kako se na vrhu ne bi stvorila korica. 
Dok se krema hladi umutite vrhnje u čvrsti šlag, a maslac umutite da bude mekan i podatan. Kada se krema ohladi dodajte joj maslac i šlag i dobro sve sjedinite.
Donji dio biskvita stavite u na dno lima ili podloge, okolo neka bude obruč. Prelijte koru sa malo mlijeka (4-5 žlica hladnog mlijeka), ruma ili kave, pa je premažite jednim dijelom kreme. Poklopite drugim dijelom biskvita, također ga natopite mlijekom pa premažite ostatkom kreme. 
Rashladite tortu najmanje 1,5 sat u hadnjaku. Nakon toga je izvadite, maknite obruč, prelijte čokoladnom glazurom i po želji ukrasite. Čokoladna glazura se radi tako da se u posudici pomiješaju svi sastojci i otope uz miješanje ili u mikrovalnoj pećnici ili na tihoj vatrici.
Tortu ukrasite po želji i ostavite u hladnjaku da se još dobro rashladi i da se glazura stisne.
Dobar tek!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.