Štitnjača

Jednostavan test otkriva radi li štitnjača kako treba ili ne...

Foto: VL FOTO
stitnjaca
Foto: VL FOTO
stitnjaca
Foto: VL FOTO
stitnjaca
24.11.2015.
u 10:19
Usporeni rad štitnjače teže se dijagnosticira jer se simptomi ne javljaju odjedanput, a to ubrzava razvoj bolesti. Prebrzi rad štitnjače isto donosi velike probleme
Pogledaj originalni članak

Štitnjača, mala žlijezda leptirastog oblika smještena u donjoj polovici prednje strane vrata ispod grkljana, ima vrlo odgovornu ulogu u našem organizmu: zadužena je za proizvodnju hormona T4 i njegovo pretvaranje u hormon T3, koji utječe na pravilno funkcioniranje svih stanica organizma. 
Zato poremećaj rada štitnjače - tako da ona postane hipo ili hiper aktivna - čovjeku može stvoriti ozbiljne probleme. Zanemarivanje simptoma je vrlo opasno jer se tako organizam iscrpljuje, a to olakšava razvoj drugih bolesti i snižava kvalitetu života te skraćuje životni vijek, upozorava prim. dr. sc. Miodrag Lacić, specijalist nuklearne medicine - tireolog iz Poliklinike Lacić u Zagrebu.

- Hipotireoza, oslabljeni rad štitnjače, najčešći je funkcionalni poremećaj štitnjače i od njega boluje oko pet posto populacije u razvijenim zemljama svijeta. Bolest češće zahvaća žene, omjer je oko 4:1, i češće se javlja u starijoj životnoj dobi. Bolest se vrlo često javlja nasljedno, naročito kod pacijenata kod kojih je uzrok hipotireoze Hashimotov tireoiditis. Rizični faktori su nedovoljan unos joda u hrani, preboljele upale štitnjače, prethodne operacije štitnjače, liječenje štitnjače radioaktivnim jodom, liječenje drugih, obično zloćudnih bolesti zračenjem i kemoterapijom itd - kaže liječnik. 

- Koliko je to velik i važan zdravsteni problem, govori i inicijativa liječnika specijalista za štitnjaču s germanskog govornog područja - iz Njemačke, Austrije i Švicarske - da bi svi stanovnici od 35 do 40 godina trebali pregledati štitnjaču kako bi se što ranije otkrio njezin oslabljeni rad i započelo liječenje - ističe prim. dr. Miodrag Lacić.  Hipertireoza, s druge strane, predstavlja ubrzani rad štitnjače i također se može javiti nasljedno. Od nje boluje manje od 1 posto populacije u razvijenim zemljama svijeta. Također, češće obolijevaju žene od muškaraca, odnosno omjer se kreće oko 7:1, kaže dr. Lacić i dodaje kako do hipertireoze može dovesti i prekomjerno uzimanje joda, ekstremni stres, kao i druge bolesti. 

Simptomi: Debljanje unatoč slabom apetitu, umor, povišene masnoće u krvi (kolesterol i trigliceridi), glavobolja, promjene na koži (suha koža), psihičke promjene, osjećaj hladnoće, opadanje kose i zatvor.  Savjet: Jod je važan za pravilno funkcioniranje štitnjače i kod hipotireoze može biti potreban pojačani unos joda, kao i dodatni unos vitamina C, E, B2, B3, B6, cinka, selena (mahunarke, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, sjemenke suncokreta, voće i povrće) te aminokiseline tirozina, kojom obiluju riba, meso, mliječni proizvodi i mahunarke. No ne poduzimajte ništa prije savjetovanja s liječnikom.

Hipertireoza: Mršavljenje, nervoza, lupanje srca, drhtanje ruku…  
Simptomi: Opća uznemirenost, odnosno pojačani metabolizam organizma, koji se očituje mršavljenjem unatoč dobrom apetitu, zatim nervoza, ubrzani rad srca, tresavica, česte stolice i opći nemir. Može se javiti i drhtanje ruku, lupanje srca, gubitak daha čak i prilikom odmora te teže podnošenje topline (osoba često stalno ima osjećaj da joj je vruće) i prekomjerno znojenje.  Savjet: Postoje istraživanja koja pokazuju da neke namirnice imaju pozitivan učinak na pretjeranu proizvodnju hormona štitnjače. Među ostalim, to su grah, cvjetača, soja i sojini proizvodi, tamnozeleno lisnato povrće, kurkumin, omega-3 masne kiseline i vitamin C. 

Rjeđe jedite brokulu, kupus i kelj jer ometaju apsorpciju joda 

 Prehrana koja se temelji na raznolikom povrću i voću, cjelovitim žitaricama, mesu peradi te mahunarkama važna je u prevenciji poremećaja štitnjače. U prehranu bi trebalo uključiti namirnice koje pogoduju funkciji štitnjače (mrkva, špinat, šparoge, maslinovo ulje, sjemenke suncokreta, riblje ulje), a smanjiti unos kupusa, kelja, brokule, sjemenki lana i slatkog krumpira jer ometaju apsorpciju joda. 

Jednostavan test otkriva promjene u radu štitnjače

Moguće je samostalno i jednostavno pridonijeti ranom otkrivanju povećane štitnjače. AACE (American Association of Clinical Endocrinologists) preporučuje pregled vrata (takozvani neck check). Za samopregled dovoljni su ručno ogledalo i čaša vode. Držite ogledalo tako da možete vidjeti područje ispod Adamove jabučice. Zabacite glavu unatrag gledajući u navedeno područje. Uzmite gutljaj vode i progutajte. Pri gutanju promotrite pojavljuje li se oteklina u području štitnjače. Opazite li nešto neobično, posavjetujte se s liječnikom. 

Ubrzani rad izaziva crvenilo i izbočenje očiju

Ako je uzrok hipertireoze Gravesova ili Basedowljeva bolest, može doći i do izbočenja i crvenila očiju te gušavosti (uvećanja štitnjače), pojašnjava prim. dr. sc. Lacić. Bolest se može genetski prenositi, a češće pogađa žene. Može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, no najčešće se pojavljuje između 30. i 50. godine. 

Oprez ako se teško fokusirate i loše pamtite

Kod usporenog rada štitnjače mogu se pojaviti i gubitak pamćenja, poteškoće s koncentracijom te usporeni govor i promukli glas, napominje prim. sr. sc. Miodrag Lacić. U težim slučajevima javljaju se edemi i poremećaj rada srca.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.