Domaći proizvodi

Jednim ‘klikom’ do zdrave, organski uzgojene hrane u BiH

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Jednim ‘klikom’ do zdrave, organski uzgojene hrane u BiH
13.04.2015.
u 10:26
Pogledaj originalni članak

Koliko ste puta poželjeli svježe voće i povrće, a niste bili u mogućnosti otići na tržnicu? Koliko ste se samo puta brinuli čime sve nisu “ulaštene” jabuke tretirane? BiH i pored svojih ogromnih potencijala, velike količine voća i povrća i dalje uvozi. Procjenjuje se da stanovnici BiH godišnje pojedu 1,5 milijardi KM hrane, a od toga se 70% uveze (1 milijarda KM). Većina te hrane se uopće ne kontrolira pri uvozu. Mnogi upravo zbog toga zaziru od kupovanja u trgovinama.

Promjene nabolje

Ipak, u posljednjih pet godina stvari su se bitno promijenile, a nekoliko poduzetnika odlučilo je otići korak dalje te zdrave, organski uzgojene proizvode dostaviti izravno do vaših vrata. Jedni od njih su braća Almir i Amel Mukača iz Fojnice koji stoje iza sada već poznatog brenda krompir.ba, a već nekoliko godina dostavljaju Sarajlijama svježe povrće. Njihova obitelj uvijek je organski proizvodila povrće i nikada nisu koristili pesticide, fungicide te kemijska gnojiva. - Ideja se rodila kada smo 2009. svojim prijateljima u Sarajevu isporučili organski krumpir na kućnu adresu, nakon čega su uslijedile veoma pozitivne reakcije na kvalitetu krumpira i na mogućnost dostave na kućnu adresu. To nas je motiviralo da počnemo razmišljati poduzetnički, kazao je za Večernji list Amel dodavši kako su s pilot-projektom pod nazivom “Krompir.ba” počeli 2010. Odlučili su da “zelenara” bude naziv kutije pune domaćeg, organskog, svježeg, sezonskog povrća i voća koje će se dostavljati na kućnu adresu. Svoj projekt su počeli na Facebooku, a kada su u roku od dva sata dobili 12 narudžbi, znali su kojim putem trebaju krenuti. - Našu zelenaru punu svježeg povrća i voća većinom naručuju žene. Isporuka je tijekom cijelog tjedna i u vrijeme kada to odgovara kupcu, a količina proizvoda u zelenari zadovoljava tjedne potrebe dvočlane, odnosno četveročlane obitelji, kaže za Večernjak. Trenutačno imaju 40 kooperanata koji su uključeni u ovaj projekt, a surađuju i s farmerima iz cijele BiH. Iako isporučuju samo na području SŽ-a, cilj im je proširiti se i na druge dijelove države. Četiri godine postojanja bilježi i stranica zdravo.ba koja se također bavi dostavom na kućnu adresu. - Ideja je pokrenuta nakon što smo prijatelj i ja zasadili veće količine povrća i pitali se što učiniti s ostatkom, i tako je sinula ideja o prodaji na internetu, kazao nam je jedan od pokretača Haris Avdić.

Socijalni karakter

Danas imaju više od 400 kupaca koji mogu naručiti na internetu ili telefonski zdravu organsku hranu. - Imamo više kooperanata i to je cilj cijelog ovog projekta, uključiti što više ljudi, a prvenstveno žena tako da danas imamo nekoliko kooperantica sa svojim plastenicima. Sve što uzgoje projekt “Zdravo.ba” otkupljuje na mjestu, tako da naše kooperantice mjesečno dobiju svoje četiri plaće, kaže nam Haris. Kažu da i nije tako teško uzgajati organski ako znate smjernice. - Ako se pojavi zlatica, morate je ručno pokupiti. A i prije same sadnje zemlju tretirate organskim gnojivom. Naravno, urod je manji, ali proizvod je skuplji i traženiji, i to je prilika za ovu zemlju, kaže Haris. Oni su napravili jedan pomak tako da njihova zdrava košarica može biti dostupna na prostoru cijele BiH uz naknadu od 7 do 10 KM za prijevoz. - Projekt “Zdravo.ba” je više socijalnog karaktera nego komercijalnog jer ciljevi su mu da ljudi osjete nekadašnje mirise i okuse, a da sudionici u njemu nađu svoj posao, kaže.

U ovoj priči i Hercegovina se polako budi. Tako je i mnoge pohvale dobila Ranč farma na Buni kod Mostara koji vrše dostavu svojih proizvoda u Mostar i okolicu jednom tjedno. - Najviše se naručuju pilići i jaja, a onda i sezonsko voće i povrće, kazali su nam dodavši kako je moguće dogovoriti i obiteljske te školske izlete, kao i poslovne i privatne objede na otvorenom. Još jedni početnici u ovom poslu su Mostarci Dejan Kosanić i Izet Pajević koji su pokrenuli projekt “Organsko kao nekad” te su već postali prepoznatljivi. - Sve je krenulo od prosvjeda, pa depresija nakon neuspjelih prosvjeda i onda prijatelj predloži da idemo u prirodu i tako, budući da imamo dosta zemlje, došla je ideja organskog povrća, kazali su, piše Večernji list. Povrće sade na Nevesinjskom polju, a do sada su proizvode prodavali na Facebooku. Iako kažu da je ideja tek u razvoju, u ovoj sezoni planiraju mnogo toga.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.