DOBRO JE ZNATI

Jedna šaka ovog voća čuva kosti od starenja, a često ga se niti ne sjetimo

Foto: shutterstock
Jedna šaka ovog voća čuva kosti od starenja, a često ga se niti ne sjetimo
14.04.2022.
u 08:46
"Suhe šljive sadrže polifenole koji mogu smanjiti posljedice upala i oksidativnog stresa koji može doprinijeti gubitku koštane mase, a oni pak doprinose gubitku koštane mase", kaže Kelsey Sackmann, nutricionistica
Pogledaj originalni članak

Jesti voće i povrće je odlična odluka ako ste na dijeti pa želite nešto pojesti ali da ne skrenete s puta. No s dijetom ili bez nje, najzdravije namirnice su upravo one biljnog podrijetla i treba ih se jesti što češće pa sigurno nećete pogriješiti ako pojedete jabuku, naranču, jagodu ili borovnice – a da ne spominjemo super zdrave banane, šipak ili grožđe... No ako želite zaštititi zdravlje kostiju onda biste trebali razmisliti da svakodnevno pojedete jednu šaku suhih šljiva, a odlične su i za one koji se žele osjećati zdravo i jako i kada stare. Osim što su ukusne i što će vas zasititi, odlične su dakle za zdravlje kostiju, stoji u rezultatima nove studije, piše Ordinacija.hr.

Istraživanje je provedeno od strane programa Integrativne biomedicine i psihologije sa sveučilišta Kinesiology ove godine, a uključene su u istraživanje bole žene koje su prošle menopauzu i u danu, kroz 12 mjeseci , jele niti jednu, 6 ili 12 suhih šljiva u danu. 
Glavni autor studije dr. Janhavi Demani je pojasnio, "Rezultati koje smo dobili upućuju da konzumacijom 6 ili 12 šljiva u danu možemo smanjiti mogućnost upalnih procesa koji doprinose gubitku koštane mase kod žena nakon menopauze". Demani dodaje i kako nas ova studija vodi do spoznaje kako bi sušenje šljive mogle biti obećavajuća namirnica koja prevenira pojavu upale.

"Voće i povrće koje je bogato bioaktivnim sastojcima poput zdravih kiselina, flavonoida i karotenoida mogu pomoći u borbi protiv osteoporoze. Suhe šljive sadrže polifenole koji mogu smanjiti posljedice upala i oksidativnog stresa koji može doprinijeti gubitku koštane mase, a oni pak doprinose gubitku koštane mase", dodaje Kelsey Sackmann, nutricionistica. 

KOLIKO IH TREBA POJESTI?

Sackman dodaje kako ovo voće može imati i dodatne dobrobiti kao što su minerali, vitamin K,  fenole i dijetalna vlakna – svi neophodni za dobro zdravlje. 
I dok su suhe šljive poznate kao supernamirnica, imajte na umu da su pune šećera pa pripazite na količinu koju jedete. Dobro ih je kombinirati s proteinima kako bi se prevenirao porast šećera u krvi. 

Ako se pitate kako ih učiniti dijelom prehrane, Sackman dodaje kako ih lako možete nositi na posao i jesti kao međuobrok bilo kad u danu. Isto tako ih možete dodati voćnim napicima ili salatama ali i omiljenom jogurtu.  Osim toga, autor studije dodaje i kako ih možete dodati pizzi, a slažu se dobro i s crvenim lukom, Mozzarellom i vinskim octom. 

ŠTO JOŠ NISTE ZNALI O ŠLJIVAMA? 

Donosimo nekoliko tajnih efekata konzumacije šljiva i nekoliko činjenica koje niste znali a nakon što ih pročitate šljive bi mogle postati vaše omiljeno voće. Za početak dobro je znati da su šljive su bogate vitaminom C, a u značajnim količinama sadrže i vitamine B skupine te vitamine E i K. Često se spominje i obilje vitamina A zato što su šljive bogate beta-karotenom koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A. Tražite li prirodni izvor raznovrsnih minerala, odgovor je - šljiva! U njoj ima puno kalija i fosfora, a sadrži i željezo, magnezij, kalcij, bakar... 

Suhe šljive, koje svi znamo i volimo, su jedna od najblažih i najjednostavnijih načina za dovođenja probavnog sustava u ravnotežu. Suhe šljiva pomažu urednoj probavi tako što opskrbljuju crijeva jednostavnim šećerima koji privlače tekućinu u crijeva. Snižavanjem razine LDL-kolesterola, suhe šljive mogu smanjiti opasnost od bolesti koronarnih arterija i kapi. Poticanjem probave i smanjivanjem koncentracije litoholne kiseline, suhe šljive mogu pomoći u sprječavanju raka debelog crijeva. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.