prepoznatljiv brend Kiseljaka

Jedinstvene kiseljačke pogačice mogle bi uskoro na UNESCO-ov popis

20.08.2022.
u 19:45
Pekari nam ne otkrivaju tajnu ove poslastice karakteristične samo za Kiseljak. Kažu tek - naš kiseljak (mineralna voda), krušna peć i kajmak s ovih prostora tri su ključna sastojka. Ovih dana posebno je kuša dijaspora
Pogledaj originalni članak

Prvi Kiss Food Fest koji je u Kiseljaku organizirala Udruga "Šareno brdo" uz potporu Općine Kiseljak te brojnih sponzora, među ostalim i domaće tvrtke Tilea te hrvatske Podravke, protekao je u ozračju bogate gastronomske ponude tradicijske kao tzv. street food hrane, piše Večernji list BiH.

Naglasak je ovog trodnevnog događaja ipak bio na kiseljačkim pogačicama koje se s mineralnom vodom - kiseljakom pripremaju od 19. stoljeća.

Svatko ih kupuje

Ovaj prepoznatljiv brend Kiseljaka općinske vlasti su početkom godine, u suradnji s Federalnim ministarstvom kulture, kandidirale za UNESCO-ov popis zaštićene nematerijalne baštine. Prema riječima Irene Mrnjavac, predstavnice Općine Kiseljak, usporedno je, u suradnji s Agencijom za sigurnost hrane BiH, pokrenuta i procedura zaštite zemljopisnog podrijetla jer se kiseljačke pogačice prave jedino u Kiseljaku, s mineralnom vodom po kojoj je mjesto dobilo ime. Recepturu kako se pripremaju, s nama su na Kiss Food Festu podijelili neki od kiseljačkih pekara. Jedna od onih u kojima se pripremaju je pekarnica Matić koju su 1998. pokrenuli Ana i Jozo Matić. Posao su u međuvremenu prepustili mlađima te je vlasnik danas Žaklin Matić. S timom pekara nastavljen je razvoj obiteljskog posla u kojemu kiseljačke pogačice imaju posebno mjesto. Tajnu pripreme nisu nam otkrili, tek da se pripremaju s mineralnom vodom po kojoj je mjesto dobilo ime. - Naš kiseljak, krušna peć, kajmak s ovih prostora - to su ta tri ključna sastojka, a svatko od nas ima i nešto svoje u pripremi što je, naravno, tajna - kažu nam na štandu pekarnice Matić o načinu pripreme prepoznatljivog brenda za koji kupce imaju na svim kontinentima, sve do daleke Kanade. Kiseljačke pogačice opjevane su i u pjesmi Kiseljačanina Joze Penave. Iz vremena u kojemu je živio ovaj poznati glazbenik je i recept po kojem se pripremaju pogačice u pekarnici Agić. Pekarnica radi od 1985. godine, a način pripreme nisu, kažu, nikad promijenili. - Naša kisela voda, bez kvasca, a potom peći na jakoj temperaturi isključivo u krušnoj peći na drva. Kajmak je nekad bio užički, a danas ga nabavljamo s ovih prostora, uglavnom iz Fojnice - kaže nam Amir Agić, vlasnik pekarnice. Tradiciju pripremanja kiseljačkih pogačica već je usvojila njegova kći 17-godišnja Džejla koja pomalo preuzima dio obiteljskog posla. Među kiseljačkim pekarima nema konkurencije, posla, kažu, ima za sve njih jer rijetki će proći kroz Kiseljak, a da neće kupiti kiseljačku pogačicu. - Ona sva vrata otvara, uvijek se prodaje, vole je domaći, prolaznici, a u ovo doba godine posebno brojni među kupcima su naši iseljenici - kažu nam u pekarnici Matić. - Ne postoji doba godine kada se pogačice ne prodaju. One uvijek imaju svog kupca, kupuju ih i domaći i prolaznici, rado ih daruju - kaže nam Amir Agić. Kad bi se kiseljačke pogačice našle na UNESCO-ovu popisu zaštićene nematerijalne baštine, pekarima bi to mnogo značilo. - Ogromno bi to bilo dostignuće i za naš Kiseljak i za cijelu BiH - kažu nam. - To bi i nama pekarima bilo veliko priznanje jer to je nešto što se priprema samo ovdje i s našom kiselom vodom - zaključuje Amir Agić. Stariji Kiseljačani sjećaju se i brojnih drugih kiseljačkih pekarnica u kojim su se pripremale pogačice - od Ante Rajića do Ibre Mujkića. Tradicijski dio festivala nastavio se kušanjem jela kao što su pite, sarme, tripice i druga jela koja su pripremali naši stari. Kiss Food Fest oduševio je i one koji su željeli kušati nešto novo. Dočekala ih je bogata i raznovrsna ponuda - od austrijskih kobasica i brioche peciva do kubanskih sendviča uz koje je išla i dobra kapljica u ponudi domaćih vinarija - Bosanske boutique vinarije i Vinarije Pejčinović, ali i Bohorina cider house, vina na bazi voća koja se također proizvode u Kiseljaku. Trećeg dana festivala u ponudi su uživali najmlađi za koje se na gradskom Trgu kneza Radoje ispeklo više od tisuću palačinki te ih se jelo uz Lino Ladu dok je plesala maskota Lino. Prvi gastronomski festival u Kiseljaku, prema riječima načelnika općine Mladena Mišurića Ramljaka, dio je bogatog kulturnog i zabavnog programa koji je organiziran ovog ljeta, a koji potvrđuje da je Kiseljak uistinu mjesto ugodnog življenja.

Jela naših baka

- Ovo je prvi ovakav festival kojim smo željeli pokazati bogatstvo naše gastronomske ponude, počevši od kiseljačkih pogačica, koje želimo zaštititi - pokrenuli smo proceduru jer se pripremaju samo na ovom prostoru uz našu mineralnu vodu, do drugih tradicijskih jela. Željeli smo također pokazati i našim mladima što se jelo nekada ovdje, prije 40 - 50 godina, koja su tradicionalna jela pripremale njihove bake - kazao nam je načelnik Mišurić Ramljak. Da je prvi Kiss Food Fest ispunio očekivanja, najbolje potvrđuje iznimna posjećenost, uz dobru hranu i piće te vrhunsku glazbu na kraju su ocijenjena i najuspješnija jela, a u ocjenjivanje su se, uz profesionalne kuhare, uključili i sami posjetitelji.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.