savjeti

Jako je bitno što jedete tijekom i nakon crijevne viroze

Foto: shutterstock
Jako je bitno što jedete tijekom i nakon crijevne viroze
22.12.2021.
u 07:12
Pogledaj originalni članak

Viroze su zapravo nešto najgore što se tijelu može dogoditi, a posebice one želučane, koje znaju iscrpiti svu moguću energiju. Bilo da se radi o trovanju hranom ili jednodnevnoj virozi, nakon toga neizbježan je osjećaj slabosti. Ipak, s hranom tada valja pripaziti i uvoditi je postupno kako ne biste pojačali moguću bol, a neke namirnice i skroz izbjegavati, piše ljepotaizdravlje.hr

Želučane viroze poprilično su česte, a prati ih temperatura, slabost, mučnina, povraćanje i proljev. Kako se tada gubi iznimno puno tekućine, najvažnije je istu nadomjestiti čime se sprječava dehidracija i vraća snaga. Dok imate takvu virozu, obavezno izbjegavajte gazirana pića, mahunarke, mliječne proizvode, slatkiše, nedovoljno pečeno meso, a dozvoljene namirnice jedite u normalnim količinama i koliko možete. Crijevne viroze prilično su česte kod djece, a rotavirus je najčešći uzročnik teškog akutnog proljeva i povraćanja u dojenčadi i male djece, a prenose se kapljičnim putem, primjerice kihanjem, ali i nečistim rukama.

Što jesti tijekom i nakon crijevne viroze?

Sheri Kasper za Shape.com predlaže izbjegavanje kofeina jer može biti iritantan za želudac i može pogoršati određene simptome (poput proljeva). Važno je i izbjegavati alkohol jer je cilj nakon želučane viroze nadomjestiti tekućinu, a alkohol je diuretik, što znači da uzrokuje gubitak tekućine. Jednako tako, začinjena hrana može izazvati mučnine ili bolove u želucu te probleme s probavom pa i s time budite oprezni.

Nakon viroze, mnogi stručnjaci predlažu tzv. BRAT dijetu (banane, riža, pečene jabuke, tost) i tek kad se svi simptomi povuku krenuti unositi hranu koju volite. Uz to, pokušajte početi unositi što više tekućine kako biste obnovili ravnotežu elektrolita i lagano olakšali probavu jer najgora stvar koja se događa kod viroza jest nedostatak tekućine – dehidracija, pa je nadopuna iznimno važna. Tekućinu možete unijeti i kroz juhe, smoothiese, voće… Kokosova voda također je alternativa koju možete piti tijekom i nakon želučane viroze jer je prepuna kalija i dobar izvor hranjivih tvari poput natrija, magnezija i fosfora.

Kad vidite da ste spremni, lagano uvedite i jogurt ili kefir da biste nadoknadili korisne crijevne bakterije (probiotici), a istovremeno unijeli u tijelo proteine te stabilizirali razinu glukoze u krvi. To će pomoći kod naglih padova energije te pomoći da se osjećate snažnije. Hranu bogatu probioticima obavezno uvedite u raspored, barem jednom dnevno.

Ako ipak vaš izbor nije jogurt ili ne podnosite laktozu, preporučuju se smoothiesi bez mliječnih proizvoda napravljeni od sojinog mlijeka, voća i orašastih plodova te to doista može biti izvrstan obrok bogat proteinima i hranjivim tvarima budući da sadrži malo vlakana i laktoze, a lagan je za probavu. Pileća juha s rezancima i tost najbolje su namirnice nakon viroze, kako ističe dijetetičar s Long Islanda. Upravo taj kućni lijek pomoći će tijelo vratiti u normalu jer će ono tekućinu dobiti iz juhe, a ugljikohidrate iz tjestenine i tosta. Tu je i blago začinjeno nemasno meso, poput purećih prsa, ali i sva hrana bogata proteinima koja je niska u kalorijama i ukupnim masnoćama, kuhana mrkva, bijela riba, palenta na vodi, krekeri od riže, slani štapići, banane, suhi keksi, ribane ili pečene jabuke.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.