dobre i loše nuspojave

Jagode su odličan borac protiv raznih vrsta bolesti, ali mnogi nisu svjesni jedne njihove tajne nuspojave

Foto: ilustracija
jagode
jagode
04.05.2022.
u 08:27
Pet velikih jagoda sadrži gotovo 100% dnevne preporuče doze vitamina C
Pogledaj originalni članak

Jagode su simbol lijepog vremena. Osim što volimo njihov okus, volimo i njihove dobrobiti. No, jeste li ikad razmišljali što se događa vašem tijelu kad popijete smoothie od jagoda ili pojedete nekoliko komadića ovog voća?

Vjerojatno vas ne iznenađuje kad vam kažemo da ovo bobičasto voće može poboljšati vaš krvni tlak, ali zdravlje očiju. Međutim, kod nekih ljudi izaziva probavne probleme. Živim.hr donosi dobre i loše nuspojave konzumacije jagoda.

Sjajnija koža

- Pet velikih jagoda sadrži gotovo 100% dnevne preporuče doze vitamina C. Vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena, koji održava kožu mekom i gipkom. Vitamin C u jagodama, kao i njihovi polifenoli (antioksidansi), pomažu u borbi protiv oštećenja i upala uzrokovanih slobodnim radikalima, tako pomažu koži da izgleda sjajno i mladoliku te pomažu u smirivanju akni za blistaviji ten - objasnile su nutricionistice Tammy Lakatos i Lyssie Lakatos za Eat This, Not That!

Vitamin C u jagodama potiče proizvodnju kolagena, tonira kožu i uz sve to ima anti-age efekt. Isto tako, istraživanje je pokazalo da njegov ekstrakt štiti i od ultraljubičastog zračenja.

Niži krvni tlak

- Jagode su izvrstan izvor kalija koji pomaže u smanjenju krvnog tlaka suprotstavljajući se negativnim učincima natrija. Isto tako, jagode sadrže vrstu flavonoida koji se zovu antocijanini, a otkriveno je da pomažu u smanjenju krvnog tlaka - navode Tammy i Lyssie.

Ako pojedete samo šalicu jagoda svaki tjedan, istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da možete smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka. Dodatni bonus je smanjenje rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

Bogate su kalijem i magnezijem, što znači da smanjuju hipertenziju i krutost arterija i krvnih žila.

Manji rizik od karcinoma

- Jagode su bogate antioksidansima koji mogu spriječiti slobodne radikale da uzrokuju oštećenje stanica što može dovesti do raka. Pokazalo se da elaginska kiselina, jedan od moćnih antioksidansa u jagodama, potiskuje rast stanica raka - ističu Tammy i Lyssie.

Isto tako, sadrže više fisetina nego bilo kojeg drugo voće ili povrće. Fisetin je flavonoid koji ima snažna protuupalna i antikancerogena svojstva i koji može zaustaviti rast kancerogenih stanica.

Održavaju zdravlje očiju

Vjerovali ili ne, mogu održati vaše oči u odličnoj formi kako starite.

- Jagode su bogate vitaminom C, koji pomaže u sprječavanju stanja povezanih sa starenjem te održava krvne žile i tkiva oko očiju zdravima. Fitonutrijenti i folati u jagodama pomažu u borbi protiv katarakta - kažu Tammy i Lyssie.

Pomažu pri mršavljenju

Prema Lyssie i Tammy, ovo bobičasto voće pomaže u mršavljenju, posebno ako ih zamijenite za svoj omiljeni slatkiš.

Osim što sadrže vlakna, nemaju puno kalorija pa je ovo odličan desert ili međuobrok. Ne samo da će vlakna pomoći u stabilizaciji razine šećera krvi i sprječavanju žudnji, ali ćete također vjerojatno izbaciti druge grickalice i deserte koji imaju puno više kalorija, masti i šećera, a manje vlakana.

Isto tako, jagode potiču proizvodnju adiponektina i leptina, hormona koji sagorijevaju masnoće. Oni pomažu u smanjenju apetita, smanjenju glukoze te smanjenju tjelesne težine i masti.

Želudac vam se može uznemiriti

- Ako niste navikli jesti vlaknastu hranu, a pojeli ste veliku količinu jagoda, možete osjetiti žgaravicu, proljev, refluks ili nadutost, baš kao što neki ljudi dožive nakon što pojedu previše bilo kojeg voća - zaključile su Tammy i Lyssie.

U slučaju da se javi ove probleme, smanjite količinu koju jedete.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.