Zvizdić-Danielson

Moglo bi se osigurati oko 80 tisuća radnih mjesta

22.05.2017.
u 15:51
Danielsson je naglasio važnost nastavka reformi, odnosno provedbe Reformske agende koja je 'kičma' svih reformskih procesa koji se odvijaju u BiH
Pogledaj originalni članak

BiH je za predstojeći sumit o zapadnom Balkanu koji će se održati u Trstu u srpnju ove godine kandidirala sedam projekta iz oblasti infrastrukture, dva iz oblasti jačanja komunalne infrastrukture ili sfere zaštite životne okoline, te jedan projekt iz oblasti društvenih djelatnosti, odnosno oblasti kulture - izjavio je danas u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon sastanka s generalnim direktorom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju u Europskoj komisiji Christianom Danielssonom, prenosi Fena. 

Na sastanku kome su nazočili i zamjenici predsjedatelja Vijeća ministra, Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda, te šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark razgovarano je o projektima koje je za taj sumit kandidirala BiH, te aktivnostima koje se u tom smislu dotad trebaju završiti, kao i o stupnju realizacije Reformske agende, trenutnoj realizaciji i pripremi odgovora na Upitnik Europske komisije za BiH.

- Izvijestili smo ga i o aktivnom angažmanu BiH na pripremi, izradi i finalizaciji dviju važnih strategija u narednom razdoblju, a jedna je vezana za segment zaštite životne sredine i okvirna strategija energetskog sektora - dodao je Zvizdić.

Po njegovim riječima, bilo je govora i o dokumentima koje je potrebno usvojiti kako bi BiH bio omogućen pristup posebno fondovima koji su vezani za poljoprivredu, jer poljoprivredni sektor u BiH pokazuje veliki potencijal i on će biti izuzetno važan u narednom razdblju. 

Također, kako je kazao Zvizdić, razgovarali su i o finalizaciji procesa s Brazilom, Rusijom i Ukrajinom kako bi BiH postala punopravni član Svjetske trgovinske organizacije.

Danielsson je naveo da su na sastanku razmatrali niz pitanja u okviru zajedničkih programa ili zajedničke agende na relaciji Europska komisija i BiH i da je fokus bio na Reformskoj agendi i njenoj provedbi koja obuhvaća razdoblje od 2015. do 2018. godine. U tom smislu pohvalio je napore Zvizdića i njegovih suradnika na svim dosadašnjim rezultatima.

Danielsson je naglasio važnost nastavka reformi, odnosno provedbe Reformske agende koja je 'kičma' svih reformskih procesa koji se odvijaju u BiH.

U vezi s pripremama odgovora na Upitnik Europske komisije, Danielsson je kazao da se radi o procesu koji je vremenski zahtjevan zato što će odgovori koji se budu dostavljali predstavljati jedan temelj za EU, odnosno njene institucije u  pripremi mišljenja.

- Također smo razgovarali o inicijativi jačanja regionalnog ekonomskog prostora za područje zapadnog Balkana. Sretan sam i pozdravljam podršku koju je Zvizdić zajedno sa svojim zamjenicima istaknuo u smislu ove inicijative. Ovakva inicijativa će osigurati da regija bude privlačnija za strane investitore i istovremeno osigurat će njegovu konkurentnost - dodao je Danielsson.

Prema procjenama Europske komisije, provođenjem takve inicijative, moglo bi biti osigurano oko 80 tisuća radnih mjesta.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.