Alergijske bolesti najraširenije su bolesti današnjice

Jačajte imunitet, ne čekajte da se organizam sam bori s alergijom

Jačajte imunitet, ne čekajte da se organizam sam bori s alergijom
19.03.2023.
u 12:22
Pogledaj originalni članak

Alergijske bolesti najraširenije su bolesti današnjice. Prema nekim istraživanjima, gotovo svaka treća osoba boluje od povremene alergije, dok svaka deseta pokazuje simptome.

Izloženost alergenima

Sezonski alergeni, prvenstveno misleći na one koje udišemo (pelud), počinju s prvim danima proljeća te nastavljaju svoj utjecaj tijekom ljeta i jeseni, zbog čega je bitno poznavati njihovu raspodjelu i povezanost tijekom sezone, što nam omogućuje izbjegavati ih, a što je i jedna od prvih smjernica antialergijske terapije. Kako navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), alergije počinju izloženošću alergenima preko dišnog sustava, probavnog sustava ili kože, nakon čega se pokreće serija događaja koji stvaraju alergijsku reakciju. Kako bi se pripremilo organizam za peludne alergije, iz INZ-a su ranije naveli kako je potrebno izbjegavati sve ono što slabi imunitet. Čimbenici koji najviše utječu na slabljenje imuniteta su nepravilna prehrana, stres, konzumiranje alkohola i stimulativna sredstva, duga upotreba lijekova te nedovoljan san. Kako bi se poboljšala kvaliteta življenja alergičnih osoba, ključno je njihovo preventivno informiranje o pojavi peludnih alergija na području gdje žive i rade, jer je najbolja preventiva oboljelih od peludne alergije izbjegavanje dodira s alergenima, a to znači izbjegavati boravak u području bujne vegetacije za vrijeme visoke koncentracije, od 8 do 12 sati, te smanjiti izlaganje inhalacijskim alergenima kod mlađe djece koja su pod povećanim rizikom.

Osobi kojoj se pojavi sezonski alergijski konjunktivitis preporučuje se da ne trlja oči te joj se izdaju kapi koje će umiriti oko i isprati očnu površinu od alergena. Preporučuju se kapi u obliku umjetnih suza bez konzervansa ili s konzervansom koji se razlaže na svjetlu ili nakon ukapavanja u oko, kapi s natrijevim hijaluronatom, dekspantenolom ili njihovom kombinacijom.

Preporuke

Kako ističu, kod jače alergijske reakcije propisuju se očni antihistaminici te kombinacije antihistaminika i stabilizatora mastocita. Povoljan učinak nastupa ranije i traje dulje. Terapiju treba kombinirati s umjetnim suzama da bi se alergeni što više uklonili s površine oka. Upala nosne sluznice koja se manifestira kihanjem, začepljenim nosom, svrbežom nosa, curenjem i crvenilom također se vrlo često pojavljuje kod alergičnih osoba. Dekongestivna terapija u obliku sprejeva ili kapi za nos primjenjuje se kao potpora ostaloj terapiji, no potrebno ju je koristiti s oprezom da se ne bi dodatno iritirala ili isušila nosna sluznica. Nosnu sluznicu potrebno je što češće čistiti i ispirati morskom vodom kako bi se otklanjali nakupljeni alergeni, savjetuju, između ostaloga, iz INZ-a. Prema njihovim riječima, ne treba čekati da se organizam sam izbori s alergijom, potrebno je jačati imunitet vitaminsko-biljnom kombinacijom uz prehranu bogatu proteinima. - Preporuke su vitamin C u kombinaciji s kalcijem. Važno je pojačati unos omega-3 masnih kiselina, povremeno upotrijebiti probiotike i primjenjivati preparate za nos koji sadrže ektoin - stoji u preporuci.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.