Gospodarstvo ZH županije

Izvoz iz ZHŽ-a iznosi više od pola milijarde maraka

Izvoz iz ZHŽ-a iznosi više od pola milijarde maraka
VL
Autor
Željko Andrijanić
11.07.2018.
u 20:12
Pogledaj originalni članak

Gospodarstvo ZHŽ-a sinonim je za uspjeh. Na području koje ima 97.893 stanovnika prema popisu iz 2013. izrasle su velike tvornice i tvrtke koje se uspješno nose s nekima od najvećih u svojim branšama. To potvrđuje i izvješće Bisnodea, europskog ponuđača poslovnih informacija i analitičkih rješenja sa sjedištem u Švedskoj, koji zapošljava 2100 ljudi u 19 europskih zemalja, piše Večernji list BiH. 

Bisnode tvrtkama omogućuje međunarodno priznatu potvrdu, certifikat bonitetne izvrsnosti koji potvrđuje kvalitetu njihova poslovanja i što je u svjetskim okvirima jedna od najjačih referenci. Upravo takve, bonitetno izvrsne kompanije u ZHŽ-u ostvaruju 43 posto ukupnih prihoda i 44 posto ukupne neto dobiti županije, a zapošljavaju 73 posto od ukupnog broja zaposlenih u ZHŽ-u.

- Ovo su najbolji pokazatelji kvalitete i značaja bonitetno izvrsnih kompanija za napredak gospodarstva regije i razlog zbog kojega treba posvetiti posebnu pozornost, kako njima tako i samoj temi. Stoga Bisnode organizira niz poslovnih susreta o temi bonitetne izvrsnosti, a prvi će se održati 17. srpnja u Ljubuškom - stoji u priopćenju Bisnodea BiH. Poslovni susret održava se pod pokroviteljstvom Vlade ZHŽ-a koja je, prema riječima iz Bisnodea, prepoznala potrebu da se istaknu bonitetno izvrsne kompanije jer njihov uspjeh ujedno potvrđuju dugogodišnji sustavni i kvalitetan rad, kako Vlade tako i njezinih općina, u stvaranju što boljeg ambijenta za razvoj gospodarstva. Bisnode je u prilog navedenim činjenicama iznio iduće, službene podatke: u sve tri općine županije i gradu ukupni prihodi su se znatno povećali, neto dobit bilježi pozitivan trend i dosegnula je gotovo 100 milijuna KM, kao i izvoz koji iznosi više od 500 milijuna KM, a izvoz po glavi stanovnika u ZHŽ-u ima trend rasta i veći je u odnosu na izvoz po glavi stanovnika u FBiH. Uz konkretne podatke o kojima će se govoriti na sastanku s predstavnicima bonitetno izvrsnih tvrtki dodijelit će se Bisnode certifikati, kao međunarodno priznata potvrda gospodarske kvalitete poslovnog subjekta, njegove izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju. Bisnode certifikat certificirane tvrtke svrstava u sam vrh domaćeg gospodarstva, stavljajući ih u ravnopravan položaj s tvrtkama iz EU-a jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji. Bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost kompanija, a metodologija za definiranje bonitetne izvrsnosti zasniva se na statističkim modelima koji su sastavljeni na osnovi financijskih pokazatelja poslovanja tvrtki.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.