Najveći izvoz

Izvoz hrane iz BiH u pandemiji skočio za čak 24 milijuna KM

Izvoz hrane iz BiH u pandemiji skočio za čak 24 milijuna KM
01.06.2021.
u 14:16
Pogledaj originalni članak

Pandemija je u protekloj godini donijela nekoliko promjena u kontekstu izvozno orijentiranih grana u BiH pa, unatoč činjenici da su i dalje u vrhu industrijski proizvodi, sve veći zamah uzima i proizvodnja hrane. Tako je izvoz poljoprivrednih proizvoda s 822,69 mil. KM u 2019. skočio na 846,40 mil. KM u 2020. godini, piše  Večernji list BiH. 

Uvid u pokazatelje za prošlu godinu dovodi do zaključka kako je izvoz, unatoč općenitom padu, za neke grane rastao, a kada je riječ o onim proizvodima koji su u vrhu po zaradi, na prva tri mjesta nalaze se sjedala (507,21 milijun KM), električna energija (497,19 milijuna KM) te namještaj (355,57 milijuna KM). Slijede željezne i čelične konstrukcije s ukupnim izvozom od 328,98 milijuna KM, dok od gotovih proizvoda treba istaknuti automobilske dijelove i pribor za motorna vozila, čiji je izvoz ostvario respektabilnih 234,75 milijuna KM.

Pokazatelji

Kako je pandemijska godina donijela određene razlike u izvozno orijentiranim granama, svjedoči sljedeći primjer; u razmjeni industrijskih proizvoda zabilježen je pad izvoza (9%), pad uvoza (15%) te pad deficita (26%), dok poljoprivredni proizvodi bilježe rast izvoza (3%), pad uvoza (5%) i pad deficita (7%). Drugim riječima, prehrambena industrija bilježi rast izvozno orijentiranih sektora, a što je svakako dobar motiv brojnim dugogodišnjim poljoprivrednim proizvođačima koji pokušavaju biti što konkurentniji na zahtjevnim inozemnim tržištima, ali i na onom domaćem. U 2020. izvoz poljoprivrednih proizvoda iznosio je 846,40 milijuna KM, dok je u kontekstu pojedinih skupina proizvoda vidljivo da su neke grane, unatoč krizi i padu u većini segmenata, bilježile i rast. To posebice vrijedi za mlijeko i vrhnje, koji su u 2020. zabilježili izvoz u iznosu od 65,98 milijuna KM, što je porast u odnosu na 2019. godinu. O motiviranosti za proizvodnju svjedoči i činjenica da je u 2020. ukupna količina prikupljenoga kravljeg mlijeka bila veća za 5,8% u odnosu na 2019.

Pozornost

Značajan rast bilježe i konzervirani proizvodi od piletine. Kako je tako, ilustrira podatak da je izvoz dosegnuo iznos od 50,18 milijuna KM, dok je u 2029. iznosio 27,41 milijun KM. Značajan izvoz zabilježen je i u kontekstu ulja od sjemena suncokreta ili šafranike, za tehničke ili industrijske svrhe (65,40 milijuna KM). Poljoprivredna proizvodnja dobiva i pomoć izvana, a dokaz je projekt “Podrška Europske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u BiH” (EU4AGRI) koji za cilj ima modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora. Vrijednost projekta je 20 mil. eura, uz zajedničko sufinanciranje Razvojnoga programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA). Istodobno, projekt EU4AgriRecovery vrijedan je 5 milijuna eura, a za cilj ima oporavak i dugoročnu otpornost poljoprivrede i ruralnih područja. U kontekstu higijenskih proizvoda treba navesti kako je gigant Violeta zabilježio rast na izvoznim tržištima, što je dokaz kako ova industrijska grana ima perspektivu daljnjeg razvoja. •

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.