Ivan i Zoran Tomić održali predavanje

Izradili priručnik za trenere i odnose s medijima s najvažnijim svjetskim primjerima i tehnikama komunikacije

Izradili priručnik za trenere i odnose s medijima s najvažnijim svjetskim primjerima i tehnikama komunikacije
22.09.2022.
u 17:00
Ivan i Zoran Tomić održali predavanje na godišnjem stručnom seminaru u Zagrebu koji organiziraju Nogometna akademija i Komisija trenera HNS-a
Pogledaj originalni članak

Više od 200 hrvatskih trenera prve Hrvatske nogometne lige, izbornika i UEFA PRO trenera kao i voditelja i instruktora škola sudjelovalo je u Zagrebu na godišnjem stručnom seminaru koje organiziraju Nogometna akademija Hrvatskog nogometnog saveza i Komisija trenera Hrvatskog nogometnog saveza. Nenad Gračan govorio je o specifičnostima ženskog nogometa u Hrvatskoj, a Bruno Marić o novim pravilima nogometne igre. Jorge Castelo iz Portugala govorio je o trendovima u nogometu za trenere. Jedna od tema seminara trenera bila je "Treneri i odnosi s medijima" o kojoj su izlagali Ivan Tomić i Zoran Tomić, stalni predavači na PRO UEFA licenci za trenere Hrvastkog nogometnog saveza i autori knjiga iz ovog područja.

Modeli komunikacije

Ivan Tomić je svoje izlaganje započeo izjavom velikog NBA košarkaškog trenera Grega Popovicha koji je isticao: "prava mjera onoga tko smo je kako reagiramo na stvari kada ne idu u našem smjeru". Autor knjige "Menadžment i komunikacija u sportu" govorio je o važnosti komunikacijske kompetencije trenera naglasivši važnost verbalne i neverbalne komunikacije. U verbalnoj komunikaciji Ivan Tomić je razvio modele verbalne komunikacije i izjava trenera za medije nakon utakmica. Dao je primjere utakmice s pozitivnim ishodom tj. pobjedom, izgubljene utakmice i neriješenog rezultata. U svim ovim utakmicama izjave su različite ali Ivan Tomić je istraživanjem brojnih izjava svjetskih trenera došao do modela tj. formula izjava. U svom izlaganju Ivan Tomić je elaborirao i komunikacijska pravila na pres konferenciji i intervju za trenere. Jedna od elaboriranih tema bila je neverbalna komunikacija trenera. Posebno govor tijela za vrijeme utakmice i što trener "govori" svojim pokretima i tijelom igračima i publici. Zoran Tomić izlagao je teme odnosi s medijima i glasnogovorništvo istaknuvši važnost razumijevanja medija u karijeri trenera. Istaknuo je da "odnosi" s medijima znače komunikaciju s medijima i razvijanje profesionalne komunikacije u kojoj trebaju biti zadovoljni i javnost ali i treneri i sportske institucije.

Krizna komunikacija

Naglasio je važnost razumijevanja kontroliranih i nekontroliranih medija kao i ulogu profesionalnih glasnogovornika u nogometu. U okviru teme izlaganja Ivan i Zoran Tomić govorili su o internoj komunikaciji s posebnim naglaskom kako trener ulazi u svlačionicu u poluvremenu. Kojim se komunikacijskim tehnikama i metodama može služiti. Jedna od tema bila je i krizna komunikacija. Ivan i Zoran Tomić za ovu prigodu izradili su priručnik za trenere i odnose s medijima s brojnim primjerima najvažnijih trenera u svijetu i njihovih komunikacijskih tehnika.  

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.