Zastoj u reformama

Izostanak dogovora političara u BiH daje alibi euroskepticima na Zapadu

Izostanak dogovora političara u BiH daje alibi euroskepticima na Zapadu
23.08.2021.
u 12:55
Pogledaj originalni članak

Bosna i Hercegovina nije ostvarila očekivani napredak u ispunjavanju uvjeta za dobivanje kandidacijskog statusa, jasno je bosanskohercegovačkim političarima i javnosti poručio visoki predstavnik za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Europske unije Josep Borrell. Na četvrtom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje s Bosnom i Hercegovinom, koji je održan nedavno, Borrell je kazao kako je većina pitanja ostala neriješena, a da je napredak u reformama limitiran, piše Večernji list BiH. 

Što mora uraditi BiH

Kada takve poruke šalje dokazani prijatelj BiH i proširenja Unije, ne treba ni zamišljati kakve će stavove na bruxelleskim forumima zastupati predstavnici članica EU-a koje su više nego skeptične prema ulasku BiH i drugih zemalja jugoistoka Europe u EU. Trenutačno, osim Hrvatske, Slovenije i zemalja središnje i istočne Europe, unutar EU-a malo je tko zainteresiran za proširenje. To se i ne krije, pa je tako nedavno mađarski šef diplomacije Péter Szijjártó otvoreno kazao kako se ta zemlja zalaže da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU, ali da u Bruxellesu nema spremnosti za to.

U takvom ambijentu bh. političari nemaju baš puno razloga vjerovati da će nam se progledati kroz prste jer je očito upitno kako ćemo proći čak i ako ispunimo postavljene uvjete, a to je napredak u 14 definiranih prioriteta. Nema jamstva da će i u tom slučaju BiH dobiti kandidacijski status, ali jednostavno nema druge opcije nego provoditi reforme i ispunjavati uvjete nadajući se da će se EU držati svog obećanja. Na primjeru nekih drugih država, poput Sjeverne Makedonije, EU nije pokazao dosljednost u ispunjavanju obećanog. Ipak, s BiH bi situacija mogla biti nešto drugačija jer su svi u EU manje ili više svjesni da je europski put jedan od rijetkih zajedničkih ciljeva koji povezuje sve narode u BiH. Gubitak tog cilj, kroz neispunjena obećanja o dobivanju kandidacijskog statusa, neizbježno bi doveo do rasta euroskepticizma unutar BiH.

No, BiH prvo mora ispuniti uvjete, odnosno ostvariti napredak u 14 prioritetnih oblasti pa tek onda očekivati od Europske unije da se drži svog dijela obećanja. Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, nakon spomenutog sastanka izjavio je kako se od prethodnog, održanog prije tri godine, dogodilo mnogo uspješnih i manje uspješnih stvari. Dodao je kako “razumije sve obveze, ali će za to trebati vremena”.

Pravna sigurnost

- Smatramo da smo dosta toga uradili u 2020. i da smo spremni u 2021. napraviti dovoljan broj vjerodostojnih mjera kako bi BiH dobila kandidacijski status. Taj kandidacijski status važan je kao dobra poruka koja će doći u BiH prema građanima BiH, a to je da je EU s nama i sa svim zemljama zapadnog Balkana - kazao je Tegeltija.

Europska komisija u svom je mišljenju pred BiH u svibnju 2019. godine postavila 14 prioritetnih uvjeta koje mora ispuniti prije početka pregovora o članstvu, podijeljenih u četiri područja - demokracija i funkcioniranje institucija, vladavina prava, osnovna prava i reforma javne uprave.

Do sada je malo toga potpuno realizirano, a dobar primjer je deblokada izbornog procesa u Mostaru te ukidanje smrtne kazne u RS-u. Među prioritetima su i izmjene Izbornog zakona BiH te izmjene Ustava BiH kako bi se provela presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”. Također se traži i reforma Ustavnog suda BiH koja bi trebala riješiti i pitanje stranih sudaca (od devet sudaca tri su međunarodna). Od BiH se očekuje i da osigura pravnu sigurnost u pogledu podjele nadležnosti među različitim razinama vlasti.

Od BiH se također očekuje i da ispuni ranije uvjete za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR). U javnosti se kao o jednom od težih uvjeta za provedbu govori o izmjenama Zakona o VSTV-u, ali treba znati da je među prioritetima EU-a i usvajanje zakona o sudovima u BiH. Bosna i Hercegovina nema vrhovni sud na državnoj razini, a njegovo osnivanje također je upitno zbog protivljenja stranaka iz RS-a. Tu su i drugi uvjeti koje BiH uglavnom još nije ispunila. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IK
Iki
14:50 23.08.2021.

Bakir kaze 60 poato hrvata mijesano sa bosnjacima. Po washington planu ukrupnjivanja zupanija HNZ I SBZ spojit. PZ,HNZ,ZHZ vratit capljinu i citluk Sirokom Brijegu. Bihac spojit sa Drvarom i ostalim Bosnjackim zupanijama po washington sporazumu