mala vjerojatnost za kišu

Iznadprosječno topli blagdanski dani: Provjerite prognozu za Badnjak i Božić

Iznadprosječno topli blagdanski dani: Provjerite prognozu za Badnjak i Božić
24.12.2023.
u 11:52
Pogledaj originalni članak

 Vrijeme će danas biti promjenjivo oblačno, a duž obale pretežno sunčano. Krajem dana na sjevernom Jadranu očekuje se više oblaka pa lokalno na Kvarneru može pasti slaba kiša, stoji u vremenskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Vjetar će biti slab, ponajprije u Gorskoj Hrvatskoj umjeren jugozapadni, navečer na udare i jak. Na Jadranu će puhati većinom umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 8 do 13, duž obale i na otocima od 13 do 18 °C. U Badnjoj noći na kopnu između 3 i 8, na Jadranu od 9 do 13 °C.

Žuto upozorenje, koje vrijeme opisuje kao potencijalno opasno, izdano je zbog vjetra za gospićku regiju. Tamo su, kako navodi DHMZ, mogući ponegdje jaki i olujni udari jugozapadnog vjetra. 

"Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom", stoji u upozorenju. 

Foto: DHMZ

Sutra, na Božić, u većem će dijelu zemlje biti djelomice sunčano. Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj bit će oblačnije uz malu vjerojatnost za mjestimičnu kišu, ponajprije na Kvarneru. Ujutro je u unutrašnjosti lokalno moguća magla. 

Vjetar će biti slab i umjeren jugozapadni, u gorju s jakim udarima, a na moru će puhati većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 4 do 9, duž obale od 8 do 12, a najviša dnevna uglavnom od 12 do 17 °C.

Produljeni blagdanski vikend obilježit će iznadprosječna toplina, a prema blagdanu sv. Stjepana kiša je sve vjerojatnija, osobito na Jadranu i područjima uz njega. U nastavku posljednjeg ovogodišnjeg tjedna, navodi HRT, vrijeme će biti još nestabilnije, uz još izraženiju južinu te povremenu mjestimičnu kišu i u sjevernijim krajevima.

I sljedeće dane obilježit će iznadprosječna toplina uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar. U kopnenom području će uz promjenjivu naoblaku više oblaka biti u gorju, ali uz samo malu vjerojatnost za malo kiše, dok je veća vjerojatnost za nju u unutrašnjosti Dalmacije. Na Jadranu promjenjiva naoblaka uz povremeno malo kiše, ponajprije na blagdan svetog Stjepana. Uz slab vjetar bit će i dalje razmjerno toplo za doba godine", prognozirala je Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.

Da će iznadprosječno toplo vrijeme nastaviti, potvrdio je u studiju Večernjeg TV-a i meteorolog Zoran Vakula. Minusi će, kako je istaknuo, biti rijetki, a većinom će čak i izostati.

"Vjerojatnost za snježne pahuljice vrlo je mala. Možda ovim sjeverozapadnim vjetrovima dođe u Podravinu i Slavoniju malo, ali zanemarivo", kazao je Vakula. Također, istaknuo je kako se produženi vikend ne očekuju jaki vjetrovi ili oluje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.