Dvojbe reformi

Izbrisati Hrvat, Srbin i Bošnjak ili uvesti ‘ostale’

Izbrisati Hrvat, Srbin i Bošnjak ili uvesti ‘ostale’
13.01.2016.
u 07:00
Izetbegović je nedavno pojasnio kako u prvoj polovici godine treba riješiti ‘hrvatsko pitanje’ s obzirom na podređenu ulogu i položaj Hrvata
Pogledaj originalni članak

Usporedo s radom Međuresorne radne skupine za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, vodeća hrvatska i bošnjačka politička stranka, HDZ BiH i SDA, nastavljaju usporedne razgovore o mogućim modelima izmjena ovoga zakona čije izmjene diktiraju i ustavnu reformu, piše Večernji list BiH. Ovi pregovori vode se u pravcu otklanjanja temeljnih političkih prijepora između Bošnjaka i Hrvata koji su u prošlosti dovodili do najtežih kriza u zemlji. I sam bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nedavno je u Bruxellesu, a zatim i u javnim istupima, pojasnio kako u prvoj polovici godine treba riješiti ‘hrvatsko pitanje’ s obzirom na podređenu ulogu i položaj Hrvata.

Manjine Hrvati i Bošnjaci

Pri tome je pojasnio kako to podrazumijeva izmjenu Izbornog zakona koji se tiče izbora članova Predsjedništva BiH i popunjavanja Doma naroda FBiH, dok bi se paralelno s time rješavalo i ‘bošnjačko pitanje’ u Mostaru gdje su pripadnici ovoga naroda u manjinskom položaju u odnosu na Hrvate. Ovaj dogovor se pokušava provesti u paketu. Prije svega, ponovno se kroz provedbu presude “Sejdić-Finci” kani Hrvatima omogućiti popravljanje položaja kako više ne bi bili u situaciji da im brojniji Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH ili pak hrvatske izaslanike u domovima naroda Federacije BiH koji su pak ključni za kasniju uspostavu izvršne vlasti. Doznaje se kako za sada obje strane pokazuju otvorenost prema rješavanju krupnih prijepornih pitanja s vrlo konkretnim prijedlozima oko Izbornog zakona, no zajedno s time će se morati mijenjati i Ustavi države, odnosno Federacije BiH. 
A za takvu promjenu će trebati osigurati potporu dvije trećine zastupnika, najprije u Zastupničkom, a onda i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a zatim i u oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Daytonski narodi i ostali

Naime, presuda “Sejdić-Finci” uz izmjenu Izbornog zakona BiH inzistira da se omogući jednako pravo sudjelovanja u predlaganju kandidata za izborni proces, neovisno o tome jesu li oni pripadnici konstitutivnih naroda ili manjina. Međutim, u presudi nije navedeno koji model treba koristiti za provedbu te presude, niti je istaknuto kako treba izbaciti sadašnji nacionalni prefiks u Ustavu da se biraju jedan Srbin iz RS-a, odnosno jedan Hrvat i Bošnjak iz Federacije BiH. Kada bi se zadržala takva formulacija, onda bi se ‘ostali’ ili manjine uveli kao četvrti konstitutivni narod što su iz RS-a do sada apriori odbacivali kao prijedlog. Izbacivanje pak nacionalnog prefiksa također sa sobom nosi opasnost remećenja tronacionalne osnove za državu nastalu prema Daytonskom sporazumu. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.