Preporuke i savjeti

Izbjegavajte kretanje, usporite ritam, prilagodite prehranu... kada su temperature visoke

Izbjegavajte kretanje, usporite ritam, prilagodite prehranu... kada su temperature visoke
26.07.2018.
u 16:00
Pogledaj originalni članak

Temperature u BiH posljednjih dana prelaze 35 Celzijevih stupnjeva. Ljetne žege su počele, kao i gužve na cestama prema moru, piše Večernji list BiH. Jedni teoretičari time potvrđuju uvjerenja kako su sva godišnja doba pomaknuta mjesec dana naprijed, drugi, oni skloni najdubljim zavjerama, tvrde kako je program HAARP premjestio ružno vrijeme s Rusije na Balkan kako bi se u miru odigralo Svjetsko prvenstvo, dok su treći, koje ne zanimaju nikakve teorije, sretni samo što se ljeto u pravom smislu vratilo.

Ipak, nagli rast temperature i općenito njezina visina, znaju biti kobni za zdravlje. Stoga je i Zavod za javno zdravstvo FBiH izišao s konkretnim preporukama vezanim uz učinkovitu zaštitu od vrućina. Savjetuju da se suncu ne treba nepotrebno izlagati, već po mogućnosti biti u zatvorenim, rashlađenim prostorima.

- Ograničite vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate te izbjegavajte sunce od 10 do 18 sati. Usporite ritam života i izbjegavajte kretanje u doba dana kada su temperature najviše. Nosite lakšu, prozračnu i svijetlu odjeću koja odbija sunce. Smanjite tjelesne aktivnosti, a ako morate vježbati, popijte svako sat vremena dvije do četiri čaše tekućine, najbolje ne previše hladnu vodu. Gazirane slatke sokove i pića izbjegavajte - stoji, između ostaloga, u upozorenjima. Također, u danima prevelikih vrućina potrebno je piti više vode, čak i kada ne osjećate žeđ. Savjetuje se osam do deset čaša vode dnevno, a oni koji se bave tjelesnim aktivnostima svakog sata trebaju piti od jedne do tri čaše vode dnevno. Savjetuje se izbjegavanje teške, kalorične, jako začinjene i masne hrane. - Jedite redovito, više manjih obroka. Obvezno doručkujte, a ručak i večera neka budu lakši. Konzumirajte mlijeko i mliječne proizvode, povećajte udio voća i povrća u prehrani - savjetuju iz Zavoda.

Kada je korištenje lijekova u pitanju, kroničnim bolesnicima obvezno se preporučuje pravilno uzimanje terapije. Osobito je opasno naglo ulaziti u pregrijan automobil s obzirom na to da je u njemu temperatura oko 70 stupnjeva.

- Čak i ako imate klima-uređaj, prozračite automobil prije nego što uđete u njega zbog za zdravlje opasnih isparavanja plastike i uređaja u automobilu. Kada se vozite, podesite klima-uređaj tako da temperaturna razlika ne bude prevelika. Nikad ne ostavljajte putnike u parkiranom automobilu, osobito djecu i starije - stoji u upozorenjima.

Ako osoba dobije sunčanicu, čiji su simptomi omaglica ili vrtoglavica, potrebno ju je odmah pomaknuti u hlad i rashladiti hladnom vodom ili oblogama te pozvati liječnike. Ako je osoba pri svijesti, dajte joj ne previše hladne napitke ili vodu - stoji među savjetima Zavoda.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.