ISPRAĆAJ RUDARA

Iza rudara ostale obitelji kojima su vlasti dale po 10.000 maraka

Foto: Reuters/ PIXSELL
Iza rudara ostale obitelji kojima su vlasti dale po 10.000 maraka
09.09.2014.
u 09:34
Tisuće građana ispratile poginule rudare iz jame Raspotočje
Pogledaj originalni članak

S fotografija u Bosanskom kulturnom centru jučer su publiku gledala lica poginulih rudara: Hajrudina Bradarca, Mehemeda Dizdarevića, Mehmedalije Halilovića, Fahira Halača i Fejze Isakovića. Smjenjivali su se govornici koji su kroz suze i s grčom držali hommage, kolegama, prijateljima, radnicima...

Tuga u obiteljima

Obitelj, kolege, susjedi..., plačući su popratili svako spomenuto ime gore na pozornici, brišući suze koje su se cijelo vrijeme komemoracije slijevale niz njihova lica. Tužno je jučer bilo biti u zgradi, ali i Zenici u kojoj se tuga i bol mogla osjetiti na svakom kutu. Posebice je bilo bolno kada je čitajući imena poginulih, broj godina provedenih u rudniku i opis radnog mjesta službeni voditelj programa spomenuo ime Hajrudina Bradarca (43). “Ovo je njemu bila prva smjena i četvrta ‘šihta’ rada u rudniku, radio je na poslovima dopreme”, kazao je spiker. Sudbina je htjela da u zemlji gdje se radno mjesto dobiva kao na lotu, Hajrudin dobije posao u rudniku Mrkog ugljena u Raspotočju, u ponedjeljak, 1. rujna, a da život na 850 metara dubine s četvoricom kolega izgubi 8. rujna ove godine. U samo tjedan dana roditelji, supruga i sin Hajrudina Bradarca, ispratili su s radošću na posao, a potom s tugom i bolom na vječni počinak. Iznad poredanih sanduka sa slikama poginulih, stajao je u tami rudar, u punoj rudarskoj opremi, kao vječni kip koji podsjeća na težinu posla koji su radili. Najteže je bilo onim rudarima koji su u jami s mrtvim kolegama čekali pomoć “izvana” više od 20-ak sati. Uz brojne dužnosnike koji su došli na posljednji ispraćaj poginulih rudara, stigli su i čelnici Nogometnog saveza BiH, trener Nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić.

Zastave na pola koplja

Poslije komemoracije u Bosanskom kulturnom domu, članovi obitelji, rudari iz rudnika Zenica, Tuzla, Kakanj, Breza..., i nekoliko tisuća građana iz cijele BiH sudjelovali su na molitvi koja je održana na prostoru Kamberović polja. Lijesove poginulih rudara pred okupljenu skupinu donijeli su rudari obučeni u svoja rudarska odijela. Molitvu je predvodio reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. Zbog Dana žalosti zastave na institucijama vlasti Federacije BiH jučer su spuštene na pola koplja. Iza poginulih rudara ostala su djeca, supruge, očevi i majke kojima je Vlada FBiH iz interventnih sredstava izdvojila svega po 10.000 KM. Hoće li itko odgovarati za smrt rudara, pitanje na koje nitko ne može dati službeni odgovor. Jama Raspotočje u kojoj se već dogodilo nekoliko nesreća bez ljudskih žrtava, neće po svemu sudeći biti zatvorena jer to znači i zatvaranje radnih mjesta za preostale rudare.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.