Željeznice

Iz Krajine upućena deklaracija o željezničkom putničkom prometu na unskoj i brčanskoj pruzi

Iz Krajine upućena deklaracija o željezničkom putničkom prometu na unskoj i brčanskoj pruzi
19.02.2016.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Skupština Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica Federacije BiH (SSIOPI ŽFBH) je na svojem posljednjem zasjedanju donijela Deklaraciju o željezničkom putničkom prometu na unskoj i brčanskoj pruzi i uputila je Upravi Javnog poduzeća Željeznice Federacije BiH, premijeru i Vladi Federacije BiH, federalnom ministru prometa i veza te Klubu zastupnika iz Krajine u Parlamentu Federacije BiH.

Nezavidan položaj

Sindikat od svih relevantnih institucija, Željeznica Federacije BiH i Federalnog ministarstva prometa i veza zahtijeva da ponovno uspostave željeznički putnički promet na unskoj i brčanskoj pruzi, na relacijama Bihać – Bosanski Novi – Bihać i Tuzla – Brčko – Tuzla.

- Unsko-sanska i Tuzlanska županija jedine su administrativne jedinice u kojima su Željeznice Federacije BiH obustavile željeznički putnički promet, što ih stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na druge županije Federacije BiH, stoji u deklaraciji o željezničkom putničkom prometu na unskoj i brčanskoj pruzi.

Uspostaviti promet

U deklaraciji o željezničkom putničkom prometu na unskoj i brčanskoj pruzi se dalje navodi da su ranije odluke koje je donosila Vlada Federacije BiH o sufinanciranju putničkog i kombiniranog prometa željezničke putničke linije Bihać – Bosanski Novi – Bihać i Tuzla – Brčko – Tuzla bile redovito uvrštavane u odluke Vlade FBiH te proglašene linijama od federalnog značaja.

U Samostalnom sindikatu izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBiH se, kako stoji u deklaraciji o željezničkom putničkom prometu na unskoj i brčanskoj pruzi, iskreno nadaju da će deklaracija potaknuti relevantne institucije i u što kraćem vremenskom razdoblju uspostaviti putnički željeznički promet po trasama vlakova koji su ucrtani u red vožnje za 2015./2016. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.