Federacija BiH

Isplata mirovina do kraja sljedećeg tjedna

Isplata mirovina do kraja sljedećeg tjedna
09.01.2016.
u 10:47
Isplata mirovina traje, a kada će završiti to je teško prognozirati. Nekad idući tjedan bi trebala biti okončana, kaže Kvesić
Pogledaj originalni članak

Kasni isplata mirovina u mnogim dijelovima Federacije BiH, potvrdili su predsjednici mirovinskih udruženja.

Samo pojedine banke su od svojih sredstava prvi dan isplaćivale mirovine. U Federalnom zavodu MIO su za Faktor rekli da je i ova godina za Zavod počela s deficitom od 150 milijuna KM i da uzimaju sredstva od doprinosa iz ovog mjeseca kako bi se isplatile mirovine za prosinac. Zbog svega ne mogu ni precizirati kad će svi dobiti mirovine. 

– Isplata mirovina traje, a kada će završiti to je teško prognozirati. Nekad idući tjedan bi trebala biti okončana. I deficit od 150 milijuna KM usporava nas da isplatu mirovina završimo što prije. Zbog svega i sada se trebamo zadužiti, unaprijed uzeti iz sredstava tekućeg mjeseca, kako bi isplatili ove mirovine, objašnjava Tomislav Kvesić, stručni suradnik u Uredu za informiranje Federalnog zavoda MIO.

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Zeničko-dobojske županije, kaže kako nisu zadovoljni isplatom mirovina jer su se mnogi umirovljenici prvog dana vratili kućama bez novca.

- Umjesto 5. počinje se 6. siječnja i nema ih ni tada. Mirovine su dobili samo oni čije banke isplaćuju iz svojih sredstava pa im kasnije novac dostavi Zavod MIO. Mirovine se razvlače kao žvaka i ne vjerujemo da će sve biti isplaćene i do 16. siječnja. Morati će se to mijenjati jednom za sva vremena, poručuje Trakić.

Fadil Kunto, predsjednik Udruženja umirovljenika općine Tuzla, također potvrđuje kako mnogi umirovljenici nisu dobili svoje mirovine. 

- Ne možemo se složiti s obrazloženjem da se čeka dnevni priliv uplate doprinosa. Na tome se mora inzistirati prije isplate mirovina. To je sada stvar i Vlade FBiH  i Zavoda MIO da potaknu sve da se blagovremeno osiguraju sredstva za isplatu mirovina. Ne može se samo sjediti skrštenih ruku i vikati kako nema sredstava, kaže Kunto.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.