Sredstva osigurana

Invalidima se gradi pristup govornici u Parlamentu FBiH

Invalidima se gradi pristup govornici u Parlamentu FBiH
17.09.2016.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

Nakon što je zastupnica u federalnom Parlamentu Alma Kratina podnijela inicijativu da se invalidima izgradi pristup zgradi Parlamenta Federacije BiH, Vlada je donijela odluku prema kojoj Služba za zajedničke poslove i tijela FBiH treba ovu inicijativu provesti u djelo. Nakon toga je odobreno 6000 maraka iz tekuće pričuve kako bi se izradio idejni projekt s procjenom vrijednosti za izgradnju pristupa osobama s invaliditetom zgradi Parlamenta FBiH. Očekuje se kako će se, nakon odabira najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova, krenuti u realizaciju projekta te kako će invalidi uskoro dobiti prikladan pristup zgradi federalnoga Parlamenta. Treba napomenuti kako je Parlament još u travnju ove godine raspravljao o ovome pitanju, a prvotno je prijedlog zastupnice Kratina odbijen zbog nedostatka novca.

Nakon što se spomenuta zastupnica žalila na ovakvu odluku, zatraženo je očitovanje federalne Vlade po ovome pitanju te je u konačnici prijedlog ipak prihvaćen. U dokumentima se navodi kako je cilj cijelog projekta invalidima omogućiti pristup govornici Parlamenta te tako osigurati da se i njihov glas može čuti pred ovim zakonodavnim tijelom.

- Za realiziranje ovog zaključka potrebno je odobriti izdvajanje sredstava iz tekuće pričuve Vlade Federacije proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu, navodi se u dokumentu koji potpisuje federalni premijer Fadil Novalić. Inače, invalidi se već godinama suočavaju s velikim problemima kada je u pitanju pristup zgradama institucija.

Za očekivati je kako će se u budućnosti više posvetiti pozornosti ovome pitanju jer veliki broj ljudi upravo zbog ovoga nedostatka ne može pristupiti institucijama i rješavati probleme s kojima se suočava. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.