Cijene autoškola razlikuju se od grada do grada

Instruktora vožnje 10 posto manje, a nesreća sve više

Instruktora vožnje 10 posto manje, a nesreća sve više
11.12.2022.
u 15:00
Pogledaj originalni članak

Pet godina prošlo je od liberalizacije autoškola u Hrvatskoj, od kada su otvaranje autoškola i cijene satova, a slijedom toga i ukupna cijena polaganja vozačkog ispita, prepušteni slobodnom tržištu, a instruktora vožnje je sada 10 posto manje.  

 

To je dovelo do velike konkurencije na tržištu, pogotovo u velikim gradovima poput Zagreba i Splita, i smanjenja cijena polaganja vozačkog ispita.

Cijene autoškola razlikuju se od grada do grada, pa tako ista autoškola koja posluje u više gradova, u Zagrebu obuku kandidata za upravljanje motornim vozilima B kategorije nudi za cijenu od 4715 kuna, a primjerice u Glini za 6745 kuna. Cijene u Zagrebu iznose od 4580 do 6105 kuna, u Splitu i manje od 4000 kuna. Uz uplatu školarine nude se i besplatni liječnički pregledi, pa čak i vaučeri za restorane.

U svim tim cijenama uključeno je 30 sati predavanja iz prometnih propisa i sigurnosnih pravila (PPSP) i 35 sati upravljanja vozilom (UV). No, tome treba dodati i ispite, što kandidate dodatno košta 752,50 kuna, te predavanja iz prve pomoći od 450 kuna, ukupno 1202,50 kuna, iznos koji je svima u Hrvatskoj istovjetan. Uz to još i liječnički pregled koji stoji 375 kuna.

Podsjetimo, do 1. siječnja 2018. bile su propisane minimalne cijene nastavnog sata (143,75 kn za vožnju minimalno 35 sati i 22,12 kn po satu za teoretsku nastavu), a kad je to ukinuto uz ukidanje pravilnika o dovoljnom broju autoškola na određenom području, počele su se otvarati nove autoškole i cijene su u određenim gradovima počele padati. Prije pet godina u Hrvatskoj je egzistiralo 335 autoškola, dok ih je danas 401.

Na djelu je trenutačno potpuna tržišna utakmica i na prvi pogled se čini da kandidati za vozače najviše profitiraju zbog nižih cijena, barem u velikim gradovima, no je li to baš tako? Zbog dampinških cijena pojedinih autoškola instruktori su potplaćeni, često su prijavljeni na minimalac i ostatak novca dobivaju na crno, a sve ih više odlazi iz struke na bolje plaćena radna mjesta,

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.