BORBA PROTIV RADA NA CRNO

Inspekcije ulaze u objekte vlasništva udruga u FBiH

Foto: ''
Inspekcije ulaze u objekte vlasništva udruga u FBiH
31.01.2014.
u 09:24
Inspektori su zatekli radnike s pripremljenim ugovorima o radu koji su istjecali krajem godine, te je po njima indikativno što se radi o privremenom zapošljavanju
Pogledaj originalni članak

Akcija Federalne uprave za inspekcijske poslove oko kontrole rada na crno i primjene fiskalnih blagajni, koju su provodili tijekom posljednja tri mjeseca prošle godine ocijenjena je jučer na sjednici Vlade Federacije BiH uspješnom. Prema prezentiranom izvješću, federalni inspektori su zatekli 6,44 posto radnika na crno, što je više u odnosu na pojačane nadzore iz 2011. kada je angažiranih radnika bez zaključenog ugovora o radu bilo 5,5 posto. U razdoblju od 33 dana kontrolirano je 31.310 radnika, pri čemu je na crno radilo njih 1729. Obavljen je nadzor nad 15.679 subjekata s ukupno 41.138 zaposlenika, a 2651 osoba je zatečena bez reguliranog radno-pravnog statusa.

Inspektori su zatekli radnike s pripremljenim ugovorima o radu koji su istjecali krajem godine, te je po njima indikativno što se radi o privremenom zapošljavanju. U Federalnoj uprave za inspekcijske poslove tvrde kako su pojačani nadzori, ne samo da su zaustavili negativni trend rasta rada na crno, nego su lančano proizveli niz drugih pozitivnih učinaka. Tako je po njihovim podatcima u radni odnos samo od 18. listopada 2013. do 22. studenog 2013. primljeno novih 5315 osoba, a inspekcijskim aktivnostima nesumnjivo su povećani fiskalni prihodi po osnovi PDV-a, kao i izvanproračunski prihod po osnovi uplate doprinosa. Očekuje kako će se i dalje kroz ovakve akcije smanjivati broj prijavljenih u zavodima za zapošljavanje. Federalna uprava uz pomoć županijskih inspekcije nastavit će i tijekom ove godine provoditi kontrolne nadzore kod onih subjekata koji su u kratkom razdoblju prijavljivali i odjavljivali iste osobe.

Zbog ustaljene prakse poslodavaca da u kratkom razdoblju odjavljuju i prijavljuju iste osobe, Vlada FBiH traži od Federalnog ministarstva financija izmijenu obrasca koji se dostavlja Poreznoj upravi FBiH, kako bi jednim obrascem zaposleni bili i odjavljivani i prijavljivani. Traži se od županijskih vlada da uklone nelegalno izgrađene objekte koji su u sprezi s obavljanjem nelegalnih djelatnosti, te pojačaju inspekcijski nadzor osoba koje su pod zdravstvenim sanitarnim nadzorom, a bave se proizvodnjom i prometom živežnih namirnica. Traže da inspekcije u Sarajevskoj i Hercegovačko-neretvanaskoj županiji pročešljaju ugostiteljske objekte koji su otvoreni na ime udruga.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Izdajnik
Izdajnik
11:48 31.01.2014.

Pa vecina privatnih firmi uzima koliko moze a inspekcije su korumpirane znaju dobro gdje treba traziti gko falsira papire javna je tajna da se radnicima uplacuje minimalna placa a tako se umanjuju doprinosi i direktno krade znaju to inspekcije ali sve ne na prodaju u bih zar ne??