SKRIVANJE PODATAKA

Imovina političara neće biti dostupna na internetu

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Imovina političara neće biti dostupna na internetu
19.11.2013.
u 09:57
Ako netko, ipak, poželi “prošvrljati” po imovinskom kartonu nekog od političara, to će jedino moći učiniti popunom pismenog zahtjeva s punim imenom i prezimenom i razlozima zbog kojih takve podatke traži, sukladno uvjetima koji su propisani u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama
Pogledaj originalni članak

Tko uoči idućih općih izbora u BiH želi vidjeti imovinski karton političkih kandidata koji konkuriraju za neku od dužnosti u bh. vlasti, to više neće moći napraviti jednostavnim klikom na internet- stranicu Središnjeg izbornog povjerenstva. Zašto? Zato što će prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka imovinski kartoni političara biti zaštićeni od očiju javnosti. Ako netko, ipak, poželi “prošvrljati” po imovinskom kartonu nekog od političara, to će jedino moći učiniti popunom pismenog zahtjeva s punim imenom i prezimenom i razlozima zbog kojih takve podatke traži, sukladno uvjetima koji su propisani u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama. U tom slučaju imovinski kartoni političkih kandidata prije i nakon izbora zanimat će isključivo medijske djelatnike i njihove političke konkurente.

Zašto takvi podaci više neće biti dostupni široj javnosti u Agenciji za zaštitu osobnih podataka u BiH, točnije izvješću koje potpisuje njen direktor Petar Kovačević, stoji kako se “objavljivanjem imovinskih kartona na službenoj internet-stranici krše načela obrade osobnih podataka, a prije svega načelo pravičnosti i zakonitosti, te načelo mjere i opsega podataka neophodnih za ispunjenje određene svrhe, načelo obrade osobnih podataka u vremenskom roku za ostvarivanje konkretne svrhe”. “Da su povrijeđena načela ažurnosti i obrade točnih podataka”, stoji dalje u izvješću agencije, “govori i činjenica da se na službenoj internet-stranici Izbornog povjerenstva još uvijek nalaze objavljeni imovinski kartoni osoba koje su u međuvremenu umrle.

Naročito je bespredmetno da se na internetu nalaze objavljeni podaci iz imovinskog kartona i za osobe koje u izbornom postupku nisu izabrane”. Iz agencije su prije dvije godine Središnjem izbornom povjerenstvu BiH naložili da prekinu obradu osobnih podataka objavljivanjem skeniranih izjava o imovinskom stanju kandidata i izabranih članova tijela vlasti na službenoj internet-stranici www.izbori.ba, te da se objavljene izjave o imovinskom stanju kandidata i izabranih članova tijela vlasti uklone sa službene internet-stranice. Protiv ove mjere izborno povjerenstvo se žalilo, ali je ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih dokumenata žalbu odbio kao neutemeljenu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.