probajte

Imate banane koje vam dugo stoje? Napravite desert koji će vas oduševiti okusima

Imate banane koje vam dugo stoje? Napravite desert koji će vas oduševiti okusima
04.09.2021.
u 19:42
Pogledaj originalni članak

Pripremat ćete ga često…

Ovaj je recept odličan način da iskoristite banane koje vam već dugo stoje u kuhinji. Iako je sama po sebi ova poslastica odlična, preljevu od ruma i karamele nećete odoljeti...

 

Potrebni sastojci:

  • 4 žlice maslaca
  • 200 g šećera
  • 3 banane
  • 1 žličica cimeta
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • ¼ žličice mljevenog cimeta
  • 600 ml mlijeka
  • 2 jaja – žutanjak
  • 2 jaja
  • 55 ml tamnog ruma
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 štruca kruha starog jedan dan

 

Za umak:

  • 100 g maslaca
  • 60 g šećera (do 80g)
  • ¼ žličice soli
  • 3 žlice tamnog ruma
  • 60 g vrhnja za šlag

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva
  2. Otopite maslac, pola stavite na posudu za pečenje i razmažite dobro
  3. U veliku posudu stavite šećer te dodajte 2 banane i vilicom sve dobro izmrvite. Dodajte ostatak maslaca, cimet, sol, muškatni oraščić, đumbir i sve miješajte vilicom dok ne dobijete gustu pastu
  4. Dodajte mlijeko, dva jaja, žutanjke, rum i vaniliju te sve dobro pomiješajte.
  5. Odrežite 1 šnitu kruha na kockice, dodajte smjesi od banane. Pustite da tako stoji oko 10 minuta. U međuvremenu ostatak banana izrežite.
  6. Stavite smjesu u posudu za pečenje i dobro rasporedite. Preostale banane posložite po smjesi i pecite oko 1 sat.

 

Napravite preljev

  1. Otopite maslac na tavi, dodajte šećer, sol i miješajte te kuhajte na slaboj vatri oko 2 minute. Stalno miješajte dok se ne pretvori u karamel umak.
  2. Ugasite plamen i dodajte rum te miješajte.
  3. Vratite na vatru i miješajte oko 1 minutu
  4. Ugasite vatru i dodajte vrhnje, ostavite da se hladi
  5. Narežite puding i preko svakog komada stavite preljev

Dobar tek!

 

shutterstock

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.